Skip to main content
gazdaság

Felgyorsulnak a bankok közötti átutalások

Szerző: 2015. szeptember 5.szeptember 6th, 2015No Comments

„A napközbeni átutalásokat feldolgozó InterGIRO2 rendszer fejlesztésével a jelenlegi napi öt helyett a jövőben naponta tíz ciklusban, óránkénti rendszerességgel kerülnek feldolgozásra a bankközi forint átutalások, így az átutalások átfutási ideje átlagosan a felére, a jelenlegi 2 óráról 1 órára csökken. Ezen kívül a rendszer a jelenlegi működéshez képest 1 órával korábban, már 7:30-tól elkezdi az utalások feldolgozását, és a tranzakciók beküldésére rendelkezésre álló nap végi befogadási határidő is meghosszabbodik fél órával, 17:00 óráig.[GIRO Zrt.]”

—-

„…A fejlesztésben a Giro Zrt., a Magyar Nemzeti Bank és a bankok vettek részt. A jelenlegi jogi határidő négy óra az átutalások esetében, azonban már most is átlagosan 2 óra 5 perc alatt végbe megy a folyamat.

További változás lesz, hogy az este vagy éjszaka benyújtott átutalásokat a Giro Zrt. másnap reggel egy órával korábban juttatja el a címzettekhez, így az átutalt összegek már a bankfiókok nyitásakor az ügyfelek rendelkezésére állnak. Délután pedig fél órával meghosszabbodik az átutalási megbízások napközbeni benyújtására rendelkezésre álló időszak.

A Giro Zrt. által bevezetett módosításokról szóló javaslat az MNB és az érintett pénzintézetek teljes körű bevonásával készült el, több hónapos előkészítő munkával – közölte a cég még áprilisban az MTI-vel…”

Forrás:
Sajtóközlemény a belföldi bankközi átutalási forgalom gyorsulásának szeptemberi bevezetéséről; GIRO Zrt.; 2015. április 16.
Gyorsulnak az átutalások; mno.hu/MTI; 2015. szeptember 5.