Skip to main content
közigazgatás: magyar

Domokos László: az állammenedzsment továbbfejlesztésére van szükség

Szerző: 2015. szeptember 6.szeptember 7th, 2015No Comments

„A sikeres költségvetési konszolidáció eredményeinek megőrzéséhez és a gazdasági növekedés felgyorsításához az állammenedzsment továbbfejlesztésére van szükség – jelentette ki az Állami Számvevőszék elnöke szombaton Miskolcon. Domokos László az 53. Közgazdász Vándorgyűlés záró plenáris ülésén megtartott előadásában leszögezte: a közpénzek minden egyes forintja elé eredményességi célt kell kitűzni, és annak elérését meg kell követelni.

Domokos László előadásában kifejtette: a költségvetési szervek irányítását, az állam tulajdonosi jogainak gyakorlását, valamint a közpénzeknek a magánszférához kerülő szabályos és célszerű felhasználását ellenőrző állammenedzsment fejlesztésének két fontos pillére van, a közpénzek eredményes és hatékony felhasználásának megkövetelése, valamint a korrupciómentes, tisztességes gazdálkodás.

Hangsúlyozta: a közpénzek minden egyes forintja elé eredményességi célt kell kitűzni, és annak elérését meg kell követelni, és ennek ki kell terjednie az uniós pénzekre és a központi költségvetési kiadásokra, az adókedvezményekre és a közvagyon-hasznosításából származó, ahhoz kötődő bevételekre is – tette hozzá az ÁSZ elnöke.

Az alaptevékenységet támogató kiszolgáló területeken célszerű lenne az üzleti életben alkalmazott gazdálkodási technológiák bevezetése – mondta Domokos László. Fontos célnak nevezte az adórendszer működtetésének javítását, a kivetett adók behajtását, valamint az adóbeszedési és adóellenőrzési feladatok, illetve az erőforrások összehangolását is. Az állam gazdasági szerepvállalásának kiterjesztése csak akkor lehet sikeres, ha az állam jó tulajdonossá válik – fogalmazott az ÁSZ elnöke.

Kitért arra, a korrupciós kockázatok kezelésére 2011 óta minden évben integritás-felmérést készít a költségvetési szervek körében az ÁSZ. Az idei adatok szerint a felmérésben tavalyhoz képest kétszer annyi szervezet vesz részt, mint 2014-ben, a kedvező tapasztalatok alapján a felmérést 2016-tól a többségi állami, vagy önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságokra is kiterjeszti a számvevőszék – jelentette be Domokos László. Az ÁSZ integritás-felméréséről ide kattintva bővebben is olvashat.

Az ÁSZ elnöke a 2014-es zárszámadásról szólva elmondta, a központi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat tartalma megfelel a törvényi előírásoknak, bár az ellenőrzés sok szabályszerűségi és megbízhatósági hibát talált. Domokos László példaként említette, hogy volt olyan költségvetési szerv, amely hónapokon keresztül hatályos szervezeti és működési szabályzat (szmsz) nélkül működött.

Sajnálatos, hogy a közpénzekkel gazdálkodó szervezeteknél még mindig súlyos gazdálkodási szabálytalanságok fordulnak elő, általában véve azonban javult a gazdálkodás szabályszerűsége – összegezte Domokos László, hozzátéve, utóbbi annak is köszönhető, hogy az ÁSZ az elmúlt években szisztematikusan ellenőrizte a belső kontrollrendszer működését a központi költségvetési szerveknél. A 2014-es zárszámadás ellenőrzéséről itt olvashat részletesen.

Az előző év költségvetési folyamatainak makrogazdasági összefüggéseiről készített tanulmányt idézve a számvevőszék elnöke kifejtette, az állammenedzsment jelentőségét jól mutatja, hogy 2014-ben az állam a Magyarországon megtermelt jövedelem 52,3 százalékát osztotta újra. Ezt az arányt maga a kormányzat is magasnak tartja, ezért a 2015-ös költségvetési törvényjavaslatban 48,3 százalékra csökkentették – tette hozzá az ÁSZ elnöke. A 2015-ös makrogazdasági folyamatok elemzéséről itt bővebben is olvashat.”

Forrás:
Domokos László előadása a Közgazdász Vándorgyűlésen; Állami Számvevőszék; 2015. szeptember 5.