Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Az olasz hadsereg LibreOfiice-ra és ODF-re vált

Szerző: 2015. szeptember 20.No Comments

„Az olasz hadsereg áttér a LibreOffice és az ODF (Open Document Format). A hadügyminisztérium a következő másfél év során 150 ezer munkaállomásra fogja telepíteni a LibreOffice irodai szoftvert. Ez a második legszámosabb telepített LibreOffice-rendszer. Az átállást az Associazione LibreItalia – a LibreOffice elterjesztéséért dolgozó olasz szervezet – jelentette be 2015. szeptember 15-én.

A projekt kezdete 2015. októbere és előreláthatóan 2016. decemberében fog befejeződni. Az átállásért a LibreItalia és a hadügyminisztérium a felelős. A civil szervezet oktatók kiképzésével segíti a folyamatot, a minisztérium onlájn oktatási anyagokat fejleszt ki. Ezek nyilvánosak lesznek, szerzői közkincsként (Creative Commons). Mindezt egy megegyezés rögzíti, amelyet az olasz hadsereg informatikai vezetője és a civil szervezet elnöke írt alá.

A törvény szerint
A közszféra digitális átalakításért felelős olasz kormányzati szervezet (Agenzia per l’Italia digitale – AGID) üdvözölte a megállapodást, és reméli, hogy további szervezetek fogják követni a példát. A civil szervezet rámutatott, hogy az átállás egyenes következménye annak a 2012-ben elfogadott törvénynek, amely a szabad és nyílt forráskódú szoftver használatát teszi alapértelmezetté az olasz közigazgatásban. A hadügyminisztérium a központi közigazgatás első olyan intézménye, amely eleget tesz ennek. Számos regionális, tartományi és városi önkormányzat már LibreOffice-t használ: Emilia Romagna régiója; a tartományok közül: Perugia, Cremona, Macerata, Bolzano és Trento; a városok közül: Bologna, Piacenza és Reggio Emilia.

Európában nem az egyedüli
A projekt európai mértékben is az egyik legnagyobb ilyen vállalkozás. A vezető hely a francia belügyminisztériumot illeti, itt 240 ezer asztali gépen használnak LibreOffice-t. Ezt követi az adóhatóság, a külügyi szervezet, az agrárközigazgatás, a pénzügyigazgatás, valamint a csendőrség a maga 72 ezer gépével.”

Forrás:
Italian military to switch to LibreOffice and ODF; Gijs Hillenius; Joinup, Európai Bizottság; 2015. szeptember 15.