közigazgatás: magyar

Ingyenes lehet az adóigazolás és az erkölcsi bizonyítvány

Szerző: 2015. szeptember 26.szeptember 28th, 2015No Comments

„Majdnem négyszázezren adtak ötleteket a nyáron a kormánynak arról, milyen állami díjakat, fizetni való terheket töröljenek el a döntéshozók az újabb rezsicsökkentés keretei között. Úgy tudjuk, a kormány már elfogadta a közigazgatási díjak mérsékléséről szóló, 107 törvény módosítását indítványozó javaslatot, a tervek között szerepel az erkölcsi bizonyítványok kiállításáért fizetendő díj megszüntetése, s nagy a valószínűsége annak is, hogy a jövőben az adóigazolások illetékét már nem kérik el a vállalkozásoktól.

Számottevő érdeklődés mellett zajlott le az állami rezsicsökkentésről a nyáron megtartott konzultáció – tudtuk meg a Miniszterelnökségtől. Az állampolgárok június elejétől két hónapon át fejthették ki véleményüket a járási és a kormányhivatalokban arról, hogy a döntéshozók milyen állami díjakat, fizetendő terheket töröljenek el. Összesen 390 ezren osztották meg gondolataikat a kormánnyal – közölte a tárca, megjegyezve: az egyes minisztériumok a konzultáció eredményeiből kiindulva dolgozták ki szakmai javaslataikat.

Mint megtudtuk, a kormány már elfogadta a közigazgatási díjak eltörléséről szóló előterjesztést, a 107 törvény módosítását indítványozó javaslat így rövidesen az Ország­gyűlés elé kerülhet.
A várható lépések kapcsán a Miniszterelnökség több részletet is elárult. Például azt, hogy a tervek szerint eltörlik a hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállításért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjat. Az intézkedés – a korábbi statisztikát figyelembe véve – évente 370 ezer állampolgárnak hozhat anyagi könnyebbséget. A vállalkozásoknak pedig az lehet igen kedvező, hogy a jövőben vélhetően nem kell majd illetéket fizetni az adóigazolások igénylésekor. Az intézkedés évente nagyjából négyszázezer céges beadványt tehet ingyenessé. A konzultációban részt vevő személyek épp ennek a két tételnek a megszüntetését indítványozták a legnagyobb számban.

Lényeges, hogy a különféle tételek eltörlésével – a Miniszterelnökség közlése szerint – összességében tízmilliárdos bevételről mond le a következő esztendőben az államkassza. Az összeg a polgárok, a vállalkozások zsebében marad.[Magyar Idők]”

—–

„Két hónap alatt 389 ezren töltötték ki a közigazgatási díjak csökkentéséről szóló kérdőíveket – közölte Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Felidézte, a kormány még nyár elején indított kérdőíves konzultációt arról, hogy pontosan mely területeken legyen díjcsökkentés. A kitöltők közül legtöbben az erkölcsi bizonyítványt és az adóigazolás kikérését jelölték meg – mondta Kovács Zoltán.

Hozzátette, az erkölcsi bizonyítványt évente három-négyszázezren kérik ki, ha ennek díját teljesen eltörölnék, akkor egymilliárd forint maradhatna az állampolgárok zsebében.

A cél, hogy 2016-ig 10 milliárd forinttal csökkenjenek az igazolási szolgáltatások díjai, valamint rövidüljenek és egyszerűsödjenek az ügyintézések – emelte ki. Ennek érdekében 107 törvény módosítását javasolja az Országgyűlésnek a kormány.

Az államtitkár a Kossuth Rádióban az ügyintézések rövidítéséről azt mondta, általánosságban hatvan napon belül be kell fejezni az eljárásokat. Ha ez nem sikerül akkor az ügyfélnek visszajár a közigazgatási díj, illetve nem kell azt kifizetnie.

Elmondta azt is, hogy eddig a másodfokon eljáró hatóságok az ügyek 40 százalékában hatályon kívül helyezték az ügyeket. Ez is változni fog a jövőben, az ügyeket végig kell vinni – hangsúlyozta.

Kovács Zoltán a módosítások közül kiemelte továbbá, hogy a hatóságok egymással csak elektronikusan levelezhetnek, illetve tágítják azon ügyek körét, amit az állampolgárok otthonról is elintézhetnek.[Miniszterelnökség]”

Forrás:
Ingyenes lehet az adóigazolás és az erkölcsi bizonyítvány; Jakubász Tamás; Magyar Idők; 2015. szeptember 26.
Majdnem négyszázezren nyilvánítottak véleményt a közigazgatási díjcsökkentésről; Miniszterelnökség; 2015. szeptember 21.