Skip to main content
gazdaságinformatikaszakirodalomtechnika

Precíziós szőlőtermelés

Szerző: 2015. szeptember 26.No Comments

„A borászok is profitálnának az eszközök hálózatba kötéséből. A szőlőtermelők a jövőben az új technológiák, a szenzorok és a Cloud-szolgáltatások segítségével ellenőriznék a területeiket. Az Intel és a MyOmega System Technologies közösen fejlesztették ki a TracoVino nevű rendszert, amely képes mérni a klímaadatokat, így a gazdálkodók pontosan láthatják, hogy a terület egyes részein milyen hőmérsékleti viszonyok vannak. Emellett érzékelhető az is, hogy például mennyire párás a levegő vagy süt erősen a nap, milyenek a talaj pH-értékei és mennyire gazdag tápanyagokban. Ezek az információk mind hozzájárulhatnak a jó minőségű okosborok megjelenéséhez, hiszen megmutatják, hogy mikor optimálisak a feltételek. Az első ilyen termékek 2016-tól jelenhetnek meg a boltok polcain.

Jelenleg a rendszer éles körülmények között való tesztelése zajlik több tucat németországi borász bevonásával. Az alapeszköz neve MyNeXt Generation (MYNXG) és összeköti egymással a több száz szenzorból álló érzékelőhálózatokat, az okostelefonokat, a különböző hálózati elemeket és a Cloud-platformokat. A rendszer napenergia segítségével működik és a kifejlesztett alkalmazásnak köszönhetően akár az okostelefonon is lekérdezhetők a legfontosabb adatok. A teszt első eredményei novemberre és decemberre várhatók.”

Forrás:
2016-tól jönnek az első okosborok; SG.hu; 2015. szeptember 25.
Lásd még: Hasonló magyar rendszer: Smart Vineyard
Technology in precision viticulture: a state of the art review; International Journal of Wine Research; Alessandro Matese, Salvatore Filippo Di Gennaro; 22015. május