közigazgatási informatika

Eredményt hirdettek az első közigazgatási mobilalkalmazás-fejlesztő versenyen

Szerző: 2015. szeptember 27.No Comments

„2015. szeptember 25-én, a Kutatók Éjszakája programjainak keretében eredményt hirdettek az első közigazgatási mobilalkalmazás-fejlesztő versenyen, amelyet a BME Mobil Innovációs Központ a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács szakmai együttműködésével az 1app programsorozat keretében rendezett meg. A versenyre kifejezetten a közigazgatás területén felmerülő kérdésekre megoldást kínáló mobilalkalmazásokat nevezhettek a 14-28 év közötti fiatalok.

A verseny keretében az érdeklődők a nyár folyamán több alkalommal konzultálhattak a közigazgatás területén dolgozó mentorokkal és alkalmazásfejlesztő szakemberekkel, ennek eredményeképp a versenyre számos, a mindennapi életben is hasznos alkalmazás-protoípus érkezett, amelyek továbbfejlesztve később akár mindenki számára elérhetővé válhatnak, és megkönnyíthetik majd a közigazgatással kapcsolatos ügyintézést.

Az idei évben az első díjat Pammer Áron, a BME hallgatója nyerte el a „Kihez forduljak” című appal, amely néhány kérdést tesz fel, és a felhasználó által adott válaszok alapján eldönti, hogy az adott közigazgatási üggyel, vagy közterületen észlelt problémával pontosan hová, melyik közigazgatási intézményhez fordulhatunk, valamint hogyan tehetünk bejelentést.

A beérkezett pályázatok között számos további hasznos alkalmazás szerepelt:

  • „OEP adatlekérdező”: az OEP ügyfélkapu segítségével elérhető, TAJ alapú elektronikus szolgáltatásait ülteti át mobil környezetbe (fejlesztő: Eke Máté);
  • „Kományablak kereső”: ügytípus és akuális koordnáták alapján megmutatja a legközelebbi kormányablakot, ahol az adott ügyet elintézhetjük (fejlesztő: Mezei Adrián);
  • „Jampi”: a jarokelo.hu rendszerében megismert funkciókat továbbgondolva egy új interfészt teremthet a lakosság és az önkormányzatok között (fejlesztők: Le Marietta és Tasnádi Márton).

A verseny szakmai együttműködő partnere a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács volt.

További információk a közigazgatási mobilalkalmazás-fejlesztő verseny részleteiről, valamint az 1app programsorozat következő állomásairól a http://1app.hu honlapon találhatók.”

Forrás:
Eredményt hirdettek az első közigazgatási mobilalkalmazás-fejlesztő versenyen; Prím Online; 2015. szeptember 26.