Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődés

Négy év után visszahívták az orvosképző egyetemekről a költségvetési felügyelőket

Szerző: 2015. szeptember 27.No Comments

„Nem hosszabbította meg négy – köztük három érintett orvosképzéssel foglalkozó – felsőoktatási intézménynél a költségvetési felügyelő megbízását a nemzetgazdasági miniszter.

A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében arról tájékoztatott: Varga Mihály döntésében szerepet játszott, hogy az érintett intézményeknél nem történt kellő hatékonyságú intézkedés az adósságállomány csökkentésére és a további eladósodás megakadályozására. Kifejtették: az elmúlt években tervezett kiadásokat lényegesen meghaladták a tényleges kiadási előirányzatok, ezért nem hosszabbították meg a Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Miskolci Egyetem költségvetési felügyelőjének megbízatását.

A többi – oktatási, egészségügyi, kulturális – közintézményhez kirendelt költségvetési felügyelő munkájának értékelése rendszeres és folyamatos, az intézmények gazdálkodási adatainak és beszámolóinak alapján történik – jelezte a szaktárca.

A költségvetési felügyelőket 2011-ben küldte ki a kormány egy sor eladósodott intézményhez. Tavaly márciusban a miniszter még úgy látta, hogy sikeres a rövid póráz alkalmazása – mint beszámoltunk róla – egy képviselői kérdésre így válaszolt Varga Mihály.

A költségvetési főfelügyelő, felügyelő előzetesen véleményezi a tervezéssel, gazdálkodással, beszámolással összefüggő intézkedéseket, valamint a kötelezettségvállalásra irányuló eljárásokat. A tízmillió forintot elérő vagy azt meghaladó összegű kötelezettség-vállalásoknál kifogással élhet. Indokolt esetben javaslatot tehet egy intézkedés felfüggesztésére, ez esetben az addig nem hajtható végre, amíg az érdemi egyeztetés nem történt meg.

A költségvetési főfelügyelők és felügyelők tevékenységükről havonta írásban beszámolnak a felügyelt költségvetési szervet irányító miniszternek és az államháztartásért felelős miniszternek. A felügyelt intézményeknél javult a gazdálkodási folyamatok szabályozottsága, szigorodott a kötelezettségvállalások rendje – szűrte le tapasztalatait akkor a miniszter.[MedicalOnline]”

——

„Nem hosszabbította meg több költségvetési felügyelő megbízását a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály döntésében szerepet játszott, hogy az érintett intézményeknél nem történt kellő hatékonyságú intézkedés az adósságállomány csökkentésére, valamint a további eladósodás megakadályozására.

Az elmúlt években tervezett kiadásokat lényegesen meghaladták a tényleges kiadási előirányzatok. A jelenlegi költségvetési felügyelők megbízatásának megszüntetése érinti a Debreceni Egyetemet, a Semmelweis Egyetemet, a Pécsi Egyetemet, valamint a Miskolci Egyetemet is. A többi – oktatási, egészségügyi, kulturális – közintézményhez kirendelt költségvetési felügyelő munkájának értékelése rendszeres és folyamatos, az intézmények gazdálkodási adatainak és beszámolóinak alapján történik.[Nemzetgazdasági Minisztérium]”

Forrás:
Négy év után visszahívták az orvosképző egyetemekről a költségvetési felügyelőket; MedicalOnline/MTI; 2015. szeptember 24.
Eredménytelen költségvetési felügyelők megbízását szüntette meg Varga Mihály; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2015. szeptember 24.