energiagazdaságközigazgatás: magyartársadalomtechnika

Az okos városoké a jövő?

Szerző: 2015. október 4.No Comments

„Az okos város, avagy smart-city egy olyan gyűjtőfogalom, amely alatt mindenki mást ért, legyen az a technológiai, energiahatékonysági vagy akár az életminőséget javító program. A lényeg az, hogy a fejlesztéseket a helyi igényekhez kell alakítani, ennek első lépése a települési stratégiák kialakítása – hangzott el a Napi.hu és a Noguchi innovációs konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén.

„Okos városnak” lehet nevezi azokat a településeket, amelyek egy stratégia mentén képesek felhasználni a technológiai fejlesztéseket a városi életminőség növelésére széles körben, legyen az a vállalkozói tevékenység kiszélesítése vagy a mindennapok életminőségének javítása – mondta Szemerey Samu, a Design Terminál tanácsadója. Az okos város nélkülözhetetlen részei az „okos városlakók”, ez alapvető feltétele egy város fejlődésének. Azok a városok sikeresek, ahol teret engedtek az innovációs tevékenységnek, ehhez az önkormányzatok részéről szolgáltató szemlélet szükséges – vagyis az, hogy ne a testület legyen a kizárólagos meghatározója a város életének.

Fontos, hogy a kényelmi szolgáltatások találkozzanak a valós igényekkel, ezekhez szükséges a stratégiai gondolkodás, ami még hiányzik a magyar településeken. Nem szabad, hogy ugyanazt a hibát elkövessük a következő években, ami Magyarországon a 2000-es években a wellness fürdőkkel történt, következmények vizsgálata nélkül kapták a fejlesztő szervezetek a támogatásokat. Meg kell érteni először a cégek számára, hogy miként működik az adott terület, ehhez a helyzethez kell igazítani az okos várost szolgáló fejlesztéseket – mondta Szemery Samu.

Az energiahatékonyság és az életminőség növelése jellemzi az okos városokat – mondta egy kicsit hazabeszélve Szűcs András, a Elios Innovatív Zrt. szakértője. Magyarországon a települések 99 százaléka rendelkezik tervekkel, amelyekben megjelenek azok a pontok, amelyek támogatják az okos várossá válás folyamatát. Külföldön már bevett szokás, hogy kész programok legyenek, idehaza még inkább a folyamat elején tartunk. Az okos városhoz valóban okos emberek kellenek, ám ehhez az okos környezetet is meg kell teremteni.

Az okos város koncepcióban a Magyar Posta Zrt. a szolgáltatásait szeretné megújítani, oly módon, hogy kényelmi többletet nyújt – mondta Kovács Zoltán, a Magyar Posta vezérigazgató helyettese. Az okos, kényelmi szolgáltatássokkal a tranzakciós költségekkel lehet csökkenteni, ami jelentősen növeli az életminőséget is.

A magyar települések között a megyei jogú városok közül alig van olyan, amelynek még nincs smart city tervei – igaz ezek nagyon különböznek egymástól – mondta Lánszki Regő, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. szakértője. A kis települések számára működő példa a települési szövetségek közös fejlesztése. A kereskedőház 3000 ügyfeléből 150 cég foglalkozik a smart city fejlesztésekkel, ezek fele ott van a világ élvonalában.”

Forrás:
Az okos városoké a jövő?; Napi.hu; 2015. október 1.