Skip to main content
közigazgatási informatikaművelődés

Internetes oldalon mutatják be a franciaországi múzeumok kincseit

Szerző: 2015. október 15.No Comments

„Új internetes oldal indult Művészeti Képek (Images d’Art) címmel Franciaországban, amelynek segítségével a nagyközönség ingyen fedezhet fel, gyűjthet és oszthat meg 500 ezer műremekről készült fényképeket.

Ez a honlap jó megoldás arra, hogy – a digitális technikának köszönhetően – biztosítsuk mindenki számára a kultúrához való hozzáférést – vélte Fleur Pellerin kulturális miniszter.

A Nemzeti Múzeumok Szövetsége-Grand Palais tervezte főoldalon a művészek, múzeumok, korszakok, azonos technikát használók, illetve a különböző domináns színek szerint lehet megtalálni a műveket.

Példa erre az álló XIV. Lajos királyt uralkodói pompában ábrázoló Hyacinthe Rigaud-portré (1701), amelyről Jean Martial Fredou (1763) XV. Lajos-portréjára, illetve a François Pascal Simon Gérard (1805) által festett, I. Napóleont koronázási ruhában ábrázoló képmásra lehet továbblépni. Az alkotásokra kattintva tárulnak fel a mű részletei, alkotója, címe, születésének éve és a kiállító múzeum neve. Az oldalon található bármely kép elektronikus levélben vagy közösségi hálón megosztható.”

Forrás:
Internetes oldalon mutatják be a franciaországi múzeumok kincseit; Magyar Idők; 2015. október 15.
Images d’art (francia változat) és Images d’art (angol változat)