Skip to main content
közigazgatási informatika

Lekérdezhetők lesznek a megbízható autószervizek

Szerző: 2015. november 8.No Comments

„Adatbázist hoz létre a megbízható autószervizekről a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Ezen kívül jövőre várhatóan tovább korszerűsítik a KRESZ vizsgán előforduló kérdéseket is. A részletekről Érsek István, a Közútigépjármű-közlekedési Hivatal hivatalvezetője számolt be az InfoRádiónak.

„A Nemzeti Közlekedési Hatóság közlekedésbiztonságot fejlesztő új intézkedéseinek egyikéről van szó, amelynek lényege, hogy a járműfenntartó tevékenységet végző szervezetek, vagyis a járműszervizek adatainak és engedélyének lekérdezésére lesz lehetőség az NKH honlapján” – mondta Érsek István, a Közútigépjármű-közlekedési Hivatal hivatalvezetője az InfoRádiónak.

Hozzátette: az intézkedés a járműtulajdonosok fogyasztói érdekeit támogatja, hiszen amikor el akarjuk vinni a járművet javításra, jó, ha tudjuk, melyek azok a szervizek, amelyek alkalmasak arra, hogy biztonságosan megjavítsák az autónkat.

„Azok a szervizek, amelyek a mi nyilvántartásunkban szerepelnek, vagyis engedéllyel rendelkeznek, birtokában vannak azoknak a személyi és tárgyi feltételeknek, amelyek alkalmassá teszik őket arra, hogy ezt a javítást elvégezzék. A közlekedési hatóság egy honlapon keresztül nyilvánosságra hozza ezeket az adatokat, térképes lekérdezési lehetőséggel” – fogalmazott a hivatalvezető.

Érsek István elmondta, hogy lesz egy másik fontos változás is, ami azokat érinti, akik jogosítványt akarnak szerezni.

„A járművezető-képzés és vizsgáztatás területén az egyik legjelentősebb változás a kérdésbankok továbbfejlesztése. A kérdésbankok viszonylag elavultak, mert azok a képi megjelenítések, amelyek a kérdésekben szerepeltek, olyan járművekre vonatkoznak, amelyek 20-30 évvel ezelőtt voltak divatban, tehát nem tekinthetők korszerűnek. Ezeket kezdtük el lecserélni, illetve módszertani tapasztalatok alapján a kérdéseket is átfogalmaztuk, hogy egyértelműbbek legyenek, a vizsgázók könnyebben értelmezni tudják őket” – mondta Érsek István.

Hozzáfűzte, hogy az úgynevezett statikus, vagy állóképeket szeretnék kiváltani és fejleszteni mozgóképekkel. Így olyan szituációkat láthatnak majd a vizsgázók, amibe bele tudják élni magukat, el tudják képzelni, hogyan történik a közlekedési folyamat, és ez alapján kell a kérdéseket helyesen megválaszolniuk.

„Most kísérleti stádiumban vagyunk, teszteljük a kérdéseket. A teszteket ki fogjuk értékelni és ez alapján fogunk végső döntést hozni a pontos bevezetésről” – tette hozzá a Közútigépjármű-közlekedési Hivatal hivatalvezetője.”

Forrás:
Lekérdezhetők lesznek a megbízható autószervizek; InfoRádió; 2015. november 7.