Skip to main content
gazdaságközigazgatási informatika

Kötelező elektronikus számlázás, online pénztárgépek és EKÁER

Szerző: 2015. november 22.március 10th, 2024No Comments

„…A magyar kormány nemzeti hatáskörben már 2010-től számos olyan jogintézményt, illetve intézkedést vezetett be, amelyekkel hatékonyan vette fel a harcot a feketegazdaság ellen – mutatott rá Varga Mihály. Két intézkedésről, az online kassza, illetve az elektronikus áruforgalmi rendszerről (EKÁER) szólva elmondta: míg az előbbi a feketeértékesítést akadályozhatja meg, addig az EKÁER annak szabhat gátat, hogy a kereskedők igazolatlan eredetű árut szerezzenek be és adjanak tovább ügyfeleiknek, vagy éppen fiktív árukereskedelem után igényeljék vissza az áfát – tette hozzá a tárcavezető.

Kijelentette: a 2014. évi áfa bevételek 300 milliárd forintos növekményéből mintegy 180-190 milliárd forint az a rész, amely nemcsak a gazdasági növekedésnek, a fogyasztás bővülésének, hanem a gazdaság fehéredésének tudható be.

Az EKÁER-gyakorlattal kapcsolatban Varga Mihály közölte: 2015. szeptember 20-ig több mint 48 ezer vállalkozás regisztrált. Az idei adatok szerint az áfabevételek mintegy 7 százalékkal, 140 milliárd forinttal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, és ebben az online pénztárgépek mellett az EKÁER-nek is jelentős szerepe van. Az új rendszer sikerét mutatja emellett az a nagy nemzetközi érdeklődés is, amely az elmúlt hónapokban iránta megmutatkozott – tájékoztatott a miniszter.[Nemzetgazdasági Minisztérium]”

—-

„…Az elektronikus adatok feldolgozása nyomán hatékonyabb lett az ellenőrzés, és ennek van preventív hatása is: nagyobb az önkéntes adófizetés. Nem csak a kereskedelemben, de a beszállítóknál is tapasztalnak fehéredést – kérik a költségszámlát a boltosok. A fehéredés jele, hogy az adófizető vállalkozások most nagyobb megrendeléseket kapnak az építőiparban, a húsiparban de a zöldségtermelésben is. A miniszter megerősítette: a kormány „bizonyos szolgáltatók” estében szintén előírja majd az online pénztárgépek alkalmazását. Varga a felsorolásban a gépjárműszervizeket, a wellness-szolgáltatókat, a pénzváltókat és a taxisokat említette meg, hangsúlyozva, hogy utóbbiak szövetségei maguk kérték a bevezetést.

A kormány a jövőben az elektronikus számlázást is bevezeti, hiszen így az adóhivatal napra készen tudja majd figyelni a könyveléseket – ezzel meg lehet akadályozni, hogy a nemzetközi áfacsalók egy kiürített céget hagyjanak maguk után.

A miniszter ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormány álláspontja szerint a fordított áfa bevezetése jelent igazán hatékony fellépést, hiszen a csalásokra lehetőséget ad minden olyan termék, ahol az egyedi azonosítás nehézkes (élelmiszerek, cukor, gabona). A kabinet azért küzd, hogy a rendszer alkalmazása az államok szuverén döntése legyen – emelte ki…[Világgazdaság Online]”

Forrás:
Magyarország példát mutat az áfacsalók elleni küzdelemben; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2015. november 19.
Varga: jöhet a kötelező elektronikus számlázás; Világgazdaság Online; 2015. november 19.