Skip to main content
gazdaság

Seszták Miklós a direkt brüsszeli források kihasználását ajánlja

Szerző: 2015. december 2.No Comments

„A nemzeti fejlesztési miniszter a direkt brüsszeli források jobb kihasználását ajánlotta a vállalkozóknak csütörtökön Nyíregyházán, ahol gazdasági fórumon mutatták be a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei TOP száz kiadványt, amely a legjobb nyírségi cégek eredményeit adta közre.
Seszták Miklós elmondta, hogy a korábbi európai uniós pénzügyi ciklusban a Brüsszelhez benyújtott sikeres pályázatokra mindössze 20 milliárd forint összegű támogatás érkezett Magyarországra. A gazdasági szereplők rendelkezésére álló, speciális forrásokból ugyanakkor évente akár 150-200 milliárd forint fejlesztési összeget is elkérhetnének a jövőben a magyar vállalkozások.

A miniszter kifejtette, hogy a direkt brüsszeli források pályázatának segítésére a tárca létrehozta a Magyar Fejlesztési Központot, amely a honlapján bemutatja a lehetőségeket, sőt az eddigi sikeres pályázatokat is közreadja szemléltetésként.

Hozzáfűzte, hogy a forrásoknál 70 százalékos arányú támogatást lehet elérni, szemben más kiírások 50-60 százalékával, sőt egy nonprofit szervezet bevonásával, akár 100 százalék mértékű is lehet az elnyert összeg.

A szabolcsi TOP száz – melyet a Kelet-Magyarország napilap, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) regionális főigazgatósága és a megyei kereskedelmi és iparkamara jelentetett meg – kiadványban szereplő legnagyobb nyírségi cégek 2014-ben 15 százalékos növekedéssel 998 milliárd forint nettó árbevételt értek el. A nyírségi társas vállalkozások nettó összárbevétele 1 775,2 milliárd forint volt, 10 százalékkal magasabb az előző évinél.

A legjobb száz cég közül 78 vállalkozás exportálta termékeit, a megyei kivitel 86,4 százalékát érték el. Az exportértékesítésből 535,9 milliárd forint bevételük volt, 16,7 százalékkal több a tavalyelőttinél.

A kiemelt adónemek 153,6 milliárd forint összegű nettó megyei bevételéhez a „százak” 26,7 milliárd forinttal járultak hozzá, 2,2 milliárddal többel, mint 2013-ban. A térségben 114 332 adószámmal rendelkező működött, 865-tel több az egy évvel korábbinál.

A 100 legjobb szabolcsi cég a megye 3 192 fős 2014-es foglalkoztatás-bővítéséből 57,3 százalék arányban részesült, s a teljes alkalmazotti térségi létszám csaknem egyharmadának adtak munkát.

A listán az első helyre a francia Michelin nyíregyházi gumiabroncsgyára került, megelőzve a kisvárdai Master Good Termelő és Kereskedelmi Kft.-t, Michelin Közép-Európa Kereskedelmi Zrt.-t, és a dán nyíregyházi Lego Manifacturing Kft-t.

A Top 100 Gazdasági Díjat a Szuro-Trade Kft. kapta, amely mezőgazdasági termeléssel és termeltetéssel, szállítmányozással, valamint bio brikett-, és baktérium műtrágyagyártó üzemmel rendelkezik, illetve tervez egy bioetanol gyár építését is.”

Forrás:
Seszták Miklós a direkt brüsszeli források kihasználását ajánlja; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2015. november 27.