Skip to main content
közigazgatás: magyar

Döntött a Fővárosi Közgyűlés: központi közbeszerző szervezet, klímavédelem, ügyfélcentrumok, Pest megye különválása

Szerző: 2015. december 6.No Comments

„Központi közbeszerző szervezet megalapításáról döntött a Fővárosi Közgyűlés. A Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok által jegyzett előterjesztés elfogadásával a testület január elsejével alapítja meg – a fővárosi közbeszerzések koordinációja, egységes lebonyolítása és minőségbiztosítása elősegítése érdekében – az új egyszemélyes gazdasági társaságot Fővárosi Közbeszerzési Lebonyolító és Minőségbiztosító Kft. néven. A társaság törzstőkéjét hárommillió forintban határozták meg. A cég ügyvezetőjének Kádár Attila lett, a társaság az ügyvezetővel együtt 23 dolgozóval – átmenetileg a Főpolgármesteri Hivatal épületében – kezdheti majd meg működését. A cég létrehozásához 245 millió forintos működési forrást biztosítanának. Az első, átmeneti időszakban a kft. az önkormányzat és a Főpolgármesteri Hivatal közbeszerzési feladatait látja el. A társaságnak és a fővárosi intézményeknek ebben az időszakban feladatuk lesz a fővárosi egységes közbeszerzési rendszer kidolgozása is.

Az önkormányzat, valamint a Főpolgármesteri Hivatal a társasággal közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül szerződést köt majd a közbeszerzési feladatok ellátására. Ezt követően, a cég látja majd el az önkormányzat, a Főpolgármesteri Hivatal, valamint az összes érintett és bevonható intézmény közbeszerzési feladatait. A Fővárosi Önkormányzat és a Főpolgármesteri Hivatal esetében a 100 millió forintos értékhatárt elérő vagy meghaladó közbeszerzéseket a cég bonyolítja majd le. A fővároshoz tartozó cégek esetében az értékhatár 300 millió forint lesz. A szervezet végzi majd a nem általa lebonyolított beszerzések, szerződések és szerződésmódosítások indokoltságának vizsgálatát, minőségbiztosítását, szabályosságának ellenőrzését és tanúsítását is.

Tarlós István főpolgármestert elmondta, hogy szigorúbbak akartak lenni az átláthatóság érdekében, ezért szállították le 300 millióról 100 millióra az értékhatárt. A cég létrehozásával az a céljuk, hogy szigorítsák a feltételeket és egyértelművé tegyék a felelősséget – hangsúlyozta.

Klímavédelmi szövetséghez csatlakozik Budapest
Budapest csatlakozni akar az „Under 2 MOU” nemzetközi klímavédelmi kezdeményezéshez a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag meghozott döntése értelmében. A klímavédelmi szövetséget – mint az elfogadott előterjesztésben olvasható – Kalifornia és Baden-Württemberg ötlete alapján idén májusban a világ tizenkét régiójának vezetői hozták létre. Az együttműködő felek azt vállalták, hogy 2050-re legalább 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó gázkibocsátásukat az 1990-es értékekhez képest, mivel – mint írták – a tudósok véleménye szerint ilyen mértékű éghajlatvédelmi vállalás szükséges ahhoz, hogy a globális felmelegedés mértéke 2 Celsius-fok alatt maradjon, megelőzve ezzel a klímaváltozás egyre súlyosabb következményeit. Az együttműködés május óta 52 tagúvá bővült, öt kontinensről csatlakoztak hozzá városok, régiók, sőt már országok is. A támogató városok között van például Manchester, New York, San Francisco, Mexikóváros, a régiók között Lombardia, Katalónia, Wales, az országok között Hollandia, Olaszország és az Egyesült Királyság. A szövetség így összesen 520 millió ember lakóhelyét öleli fel. Budapest a kelet-közép-európai térségben elsőként léphet szövetségre a világ klímapolitikai élvonalához tartozó térségekkel, és az együttműködés a későbbiekben jelentősen hozzájárulhat a célok eléréséhez – olvasható az elfogadott előterjesztésben.

Újabb ügyfélcentrumok épülnek az e-jegyrendszer bevezetése miatt
Teljes körű ügyfélközpont-hálózatot építenek ki az elektronikus jegyrendszer bevezetéséhez kapcsolódva – döntött a Fővárosi Közgyűlés. Eddig a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, valamint a 4-es metró végállomásain, majd a Deák Ferenc téren, a Móricz Zsigmond körtéren, a Ferenciek terén és Kőbánya-Kispesten nyíltak meg az ügyfélcentrumok. A hálózat teljes kiépítése azért sürgető, mert az elektronikus jegyrendszerre való átállás – az éves és havi bérletek megszemélyesítése – 2016 májusában veszi kezdetét, a várhatóan ugrásszerűen megemelkedő ügyfélszám pedig elsősorban az ügyfélcentrumokra terhelődik. A jelenlegi ütemezés szerint 9 további helyszínen épülhet ügyfélközpont 2016 nyaráig: a Népligetnél, a csepeli Szent Imre téren, a Batthyány téren, a Szentlélek téren, a Határ útnál, a Puskás Ferenc Stadionnál, a Nyugati téren, valamint bővítenék a Móricz Zsigmond körtéri egységet és egy mobil ügyfélpontot is kialakítanának. 2016 végére készülhet el Újpest-Központnál és az Örs vezér terén egy-egy újabb centrum. Mindezek teljes költsége 1,1 milliárd forint.

Budapest támogatja a Közép-Magyarország régió szétválasztását
Támogatta a közgyűlés, hogy Budapestre és Pest megyére válasszák ketté a közép-magyarországi régiót. A testület azt is támogatta, hogy Budapest Fővárosi Önkormányzata és Pest megye Önkormányzata között korábban létrejött tervezési-együttműködési megállapodás alapján, a létrejövő két régió regionális és területfejlesztési tervezésénél továbbra is legyen együttműködés, biztosítva ezzel Budapest és térsége együttes és összehangolt tervezését és programozását.

Az előterjesztés szerint a közép-magyarországi a fejlett uniós régiók közé sorolható, ahol az egy főre jutó GDP az EU átlagának 90 százalékát meghaladja. Budapest és Pest megye önálló régióvá válása után 2020-tól Pest megye a támogatható tevékenységek tekintetében – a kevésbé fejlett régiókéhoz hasonlóan – a jelenlegihez képest bővebb mozgásteret kapna, és várhatóan több európai uniós pénzügyi forrás lehívására lesz jogosult – áll az előterjesztésben.”

Forrás:
Fővárosi Közgyűlés: központi közbeszerző szervezetet hoznak létre; Budapest Főváros Önkormányzata; 2015. december 2.