Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatási informatika

Ne is álmodjunk okos városokról, amíg háromszor aszfaltoznak le egy utat?

Szerző: 2015. december 6.No Comments

„A klímaváltozás nyomán 200 és 1 milliárd fő közötti népesség indulhat el – mondta Lados Mihály, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont osztályvezetője a Világgazdaság Okos városok, okos önkormányzatok című konferenciáján. A szakértők szerint ezért is fontos, hogy okos városokat építsünk fel. „A mostani klímacsúcson tudnak olyan megállapodást kötni, amely megállítja a 2 Celsius foknál nagyobb emelkedést” – vélekedett Lados Mihály.

Kiemelte, hogy Magyarországon van olyan város, amely rendelkezik okos város stratégiával, ilyen például Veszprém. Győrben pedig minden fejlesztésnél megnézik, hogy milyen okos elemeket lehet beépíteni egy-egy fejlesztésbe – mutatott rá az MTA osztályvezetője. „Budapestnek nincs átfogó okos város stratégiája, de erős a civilek szerepe. Ez az, amiben elüt a többi városétól.”

A szakértő úgy véli, hogy a kormányoknak is van szerepe az okos városok elindításában. „Ebbe az irányba Magyarország is elindult” – mondta. Kovács Kálmán, a BME Egyesült Innovációs és Tudásközpont igazgatója arra mutatott rá, hogy fontos a tervezés. Ha szennyvíztelepeket építünk mindenhova, de nem vesszük észre, hogy a nagy ipari üzemek átállnak kisebb energiafelhasznlásra, akkor a megépített szennyvíztelepek veszteséget hoznak létre” – mondta.

A problémák ugyanazok, mint tíz évvel ezelőtt. Élhető és egyben biztonságot garantáló környezet szeretnénk elérni. Az EU lakosságának 75 százaléka városokban él, az energiafogyazstás és a szennyezőanyag-kibocsátás 70 százaléka itt történik – mondta Kovács Kálmán. „A városlakók együttműködése nélkül nincs okos város megoldás” – hangsúlyozta.

Magyarországon az önkormányzatok milliárdokat költenek el intézmények fejlesztésére, építésére, de sokszor semmi okos megoldás nincs ezekben a fejlesztésekben. Kovács Kálmán példaként említette, hogy sokszor leaszfaltoznak egy utat, majd felbontják a csatornázás miatt, később pedig újra felbontják. Szerinte stratégiai tervezés kellene ahhoz, hogy eljussunk az okos városokhoz.”

Forrás:
Ne is álmodjunk okos városokról, amíg háromszor aszfaltoznak le egy utat?; Világgazdaság Online; 2015. december 1.