Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

Intelligens városrészt építünk Mongóliában

Szerző: 2015. december 13.No Comments

„A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. 25 millió euró értékű együttműködési megállapodást kötött Ulánbátor önkormányzatának fejlesztési ügynökségével, a megállapodás értelmében magyar cégek okosváros-technológiák szállítóiként részt vehetnek a mongol főváros városfejlesztési projektjeiben – közölte az MNKH hétfőn az MTI-vel.

Az együttműködés keretében három fő fejlesztési program valósul meg: az ulánbátori közlekedési vállalat teljes buszparkjának megújítása, új, intelligens, komplett városrész kiépítése mintegy 62 hektáros területen, valamint intelligens közvilágítási rendszer kiépítése a főváros egyik kerületében – olvasható a közleményben.

Kiemelték: a buszpark megújításának támogatására magyar buszösszeszerelő üzem is épül Ulánbátorban, amelyhez kapcsolódóan a városi közlekedést támogató magyar Smart City alkalmazásokat, termékeket is bevonják a település integrált, jelenleg modernizálás alatt álló közlekedési rendszerébe. Az okosváros-projekt megtervezésére és megvalósítására magyar cégek bevonásával a Magyar Nemzeti Kereskedőház tesz javaslatot.

Jövőre indulhatnak a projektek
Az együttműködési megállapodás további közös projektek megvalósításának előkészítésére is lehetőséget ad. Egyebek mellett párhuzamosan magyar technológiával indulhat építőanyag-gyártás, illetve élelmiszer-feldolgozó üzem Ulánbátorban, és magyar cégek közreműködésével valósulhat meg a főváros folyóinak szabályozása, hasznosítása is – ismertették.

A közleményben idézik Ducsai-Oláh Zsanettet, az MNKH vezérigazgatóját, aki kiemelte, hogy Mongólia és azon belül Ulánbátor gazdasági és társadalmi szempontból a világ egyik leggyorsabban fejlődő térsége. A mostani aláírással kiemelt fontosságú intelligens városfejlesztési projektekben vehetnek részt magyar vállalkozások a kereskedőház révén – mutatott rá.

A vezérigazgató az MTI kérdésére elmondta, hogy az MNKH ulánbátori kirendeltsége által folytatott kínálati stratégia révén határozták meg az együttműködési megállapodásban rögzített három fejlesztési területet. A projektek várhatóan 2016 nyarán indulnak el.

Az MNKH helyi képviseletein keresztül jelenleg négy kontinens összesen közel negyven országának piaca érhető el. A vállalat célja, hogy elősegítse a magas hozzáadott értékű, nemzetközileg is versenyképes termékeket és szolgáltatásokat előállító hazai kis- és középvállalkozások exporttevékenységének bővülését.”

Forrás:
Intelligens városrészt építünk Mongóliában; mno.hu/MTI; 2015. december 7.