Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldöntechnika

Újvidék: Okos Városok – Aktivitások és Alkalmak

Szerző: 2015. december 13.No Comments

„Újvidéken megtartották az Okos Városok – Aktivitások és Alkalmak elnevezésű műhelymunkát, amelyet az újvidéki Helyi Gazdasági Fejlesztési Iroda szervezett.

A városi képviselő-testület épületében megtartott műhelymunka keretében bemutatták a Horizont 2020 – Az Európai Unió Kutatási és Innovációs Keretprogramja 2014–2020, az Újvidék Tudományos-Kutatói Projektjei (CLIPS, MobiWallet, Sociotal, WeLive), az Informatika Közvállalat, a Városi Közlekedési Vállalat és a DunavNet által kidolgozott prezentációt.

A műhelymunkának az volt a célja, hogy az Okos Város koncepcióját minél több község megismerje, és arra használják ki az új együttműködési lehetőségeket, hogy modernizálják a helyi önkormányzatok munkáját, mert ezzel színvonalasabb életet biztosítanak a polgárok számára.

Marijana Dukić-Mijatović, a Helyi Gazdasági Fejlesztési Iroda vezetője elmondta, hogy 2008 óta irodájuk különböző projekteken keresztül 5 millió eurót pályázott meg különféle donátoroknál.

– A műhelymunka azt bizonyítja, hogy Újvidék aktívan dolgozik a fejlesztéseken, megmutattuk, hogy nyíltak vagyunk az új technológiák alkalmazása iránt, és minden szinten keressük az új együttműködési formákat. Újvidék nagy erőbevetéssel dolgozik az Okos Város koncepcióján, nagy szellemi értékkel rendelkezünk, hiszen évente ötvenezer egyetemista iratkozik be az Újvidéki Egyetemre, és még tízezer gólya érkezik a magánegyetemekre. Az elmúlt évek folyamán az újvidéki önkormányzat több egyezményt és szerződést kötött az Újvidéki Egyetemmel, ennek köszönhetően a hallgatók az önkormányzati intézményekben végezhetik el a szakmai gyakorlatokat. Újvidéken több mint 110 IT vállalat működik, ami azt bizonyítja, hogy a város információs-technológiai központtá vált. Ezek a vállalatok évente több mint 80 millió eurós haszonra tesznek szert – magyarázta a Helyi Gazdasági Fejlesztési Iroda vezetője.”

Forrás:
Fontosak a helyi fejlesztések; Magyar Szó Online; 2015. december 9.