Skip to main content
informatikaInternet

Európai műszaki előírás internetes szűrőkre

Szerző: 2016. január 17.No Comments

„Az Európai Unió lakosságának háromnegyede használja mindennapjai során az Internetet, melyen egyre több illegális és kártékony tartalommal találkozhatunk. Az emberek saját és gyermekeik védelmében kénytelenek valamilyen tartalomszűrő programot használni. A megfelelő szoftver vagy szolgáltatás kiválasztása nem egyszerű feladat a felhasználói igények és a hatékonyság szempontjából.

Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) TC 365 „Internetes szűrők” műszaki bizottsága 2013-ban kidolgozta a CEN/TS 16080:2013 Internetes tartalom- és kommunikációszűrő szoftverek és szolgáltatások című műszaki előírást (Technical Specification, TS), melynek célja, hogy meghatározza a webszűrők működési kritériumait, több bizalmat adjon és segítse az internethasználókat a megfelelő termék (szoftver), vagy szolgáltatás kiválasztásában saját maguk, de legfőképp a gyermekek online védelme érdekében.

Olyan webszűrő alkalmazásával, amely megfelel ezen műszaki előírásban előírt követelményeknek, a felhasználó biztos lehet abban, hogy az általa választott termék vagy szolgáltatás:

  • kifejezetten a szülők és gondviselők igényeinek kielégítésére, valamint a kiskorúak védelmére lett tervezve, hogy megvédjék a gyermekeket a potenciálisan káros URL-ekkel szemben;
  • biztosítja a minimális funkciókat, amelyek elegendőek a kívánt védelmi szinthez;
  • világos és átfogó telepítési és használati dokumentációval bír;
  • meglehetősen biztonságos, azaz a szűrő megkerülése vagy eltávolítása nem lehetséges.

Ez a műszaki előírás nem terjed ki az alábbi technológiákra:

  • bármilyen e-mail-szűrés, többek között: spamszűrés, víruskeresés a levélben és csatolmányaiban, adathalász levelek szűrése;
  • egyéb vállalati környezetben használt webszűrés;
  • HTTP/HTTPS/FTP protokollt használó egyéb alkalmazások forgalmának elemzése és/vagy szűrése, például: azonnali üzenetküldés, P2P fájlmegosztás, VoIP;
  • nem HTTP/HTTPS/FTP protokollt használó egyéb alkalmazások forgalmának elemzése és/vagy szűrése, például: hírcsoportok, azonnali üzenetküldés, P2P fájlmegosztás, VoIP, és más hálózati alkalmazások.

A műszaki előírásokat nem kötelező bevezetni nemzeti szabványként, de abban az esetben, ha a gazdaság szereplői igénylik, nincs akadálya nemzeti szabványként való kiadásuknak.

A CEN/TS 16080:2013 megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével. A nemzeti szabványként való bevezetésével kapcsolatos javaslatokat és kérdéseket Nagy Gábor szabványosító menedzserhez kell eljuttatni(g.nagy@mszt.hu)…”

Forrás:
Európai műszaki előírás internetes szűrőkre; Magyar Szabványügyi Testület; 2016. január