Skip to main content
informatikaközigazgatás: magyar

Az okos város alapjait teremti meg Miskolcon a kamerarendszer fejlesztése

Szerző: 2016. január 23.No Comments

„Az okos város alapjait teremti meg az a kamerarendszer fejlesztés, amelyet a Modern Városok Program keretében telepítenek Miskolcra. Az 500 új megfigyelő kamera magas felbontással, nagy látószöggel, valamint esetenként infra megvilágítással és fűtéssel is rendelkezik majd.

A városban jelenleg is működik 150 kamera, a „Zöld nyíl” projektben is megvalósult mintegy 130 kamera telepítése. Az 500 új megfigyelő kamera magas felbontással, nagy látószöggel, valamint esetenként infra megvilágítással és fűtéssel is rendelkezni fog. A kamerák általános feladatok mellett, mint rendszám vagy arcfelismerés speciális funkciókkal is rendelkeznek majd. Például hőkameraként is működhetnek, de elveszett vagy otthagyott tárgyak, egészségügyi vészhelyzetek észlelésére is alkalmasak lesznek.

A kamerarendszerrel egy időben több környezeti szenzor kerül telepítésre. Ezzel egy olyan információs rendszer kerül kialakításra, amely az aktuálisan jellemző környezeti értékek megfigyelésére és elemzésére lesz használható, mind a lakosok mind a városvezetői számára.

A rendszer azért lesz igazán okos, mert video-elemző megoldásokkal, különböző elemző, értékelő, szűrő és riasztási funkciókkal támogatja a rendőrség tevékenységirányító központját – merthogy közvetlen összeköttetésbe kerül a központtal. Ennek megfelelően az egyes riasztási események alkalmával a rendőrség szakemberei dönthetik el, hogy a beavatkozási, intézkedési küszöbszintet eléri-e az esemény, vagy elegendő a városi rendészet beavatkozása. Ezzel a feladatok tervezése, szervezése, irányítása és koordinációja is egy magasabb, okosabb szervezettségi szintre kerül. Egyedülálló az is, miszerint a most meglévő 280 kamerát is a rendszer részévé teszik, amely elemeiként is fejleszthető, továbbépíthető.

Ezzel Miskolc egyedülálló módon tudja elérni és fenntartani a növekvő biztonság stratégiai célját. Mivel a tervezést megalapozó tanulmány már elkészült, hamarosan közbeszerzési eljárás lefolytatására kerül sor, hogy azt követően megkezdődjön Magyarország legmodernebb kamerarendszer-fejlesztése. A várost behálózó, 780 kamerából álló rendszer elsődlegesen magas fokú biztonságot jelent, másrészt megadja az okos várost működtető információs rendszer adathálózati infrastruktúráját!”

Forrás:
Intelligens kamerarendszer, a legkorszerűbb szolgáltatásokkal; Minap.hu; 2016. január 19.