gazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

Az ipar digitalizálásáról és az unió belső piacának megerősítéséről tárgyalt a Versenyképességi Tanács Amszterdamban

Szerző: 2016. január 30.No Comments

„A digitális technológiák alkalmazásának erősítése az iparban, az egységes belső piac megerősítése, valamint a szolgáltatási ágazat szabályainak további liberalizációja volt a témája a Versenyképességi Tanács amszterdami informális ülésének.

Az ipar digitalizációjáról szóló munkavacsorán Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, míg az egységes belső piac elmélyítéséről folytatott eszmecserén Berke Barna, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára képviselte Magyarországot.

A versenyképességért felelős miniszterek január 27-28-i amszterdami ülésükön az ipar digitalizációjáról, a belső piac elmélyítéséről, valamint a szolgáltató ágazat szabályozásáról tárgyaltak.

Lepsényi István a napjainkban végbemenő negyedik ipari forradalommal kapcsolatos magyarországi teendőkről szólva a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiára, valamint a hazai iparfejlesztés helyzetére és a középtávú kormányzati célkitűzésekre utalva hangsúlyozta az informatikai képzés, az infrastruktúra-fejlesztés alapvető fontosságát. Kiemelte: stratégiai kérdés az informatikai profilú kis- és középvállalkozások tőkéhez jutása, a felhőalapú vállalati szolgáltatások támogatása és az informatikai alapú vállalatirányítási rendszerek bevezetése. Majd hozzátette: „az infokommunikációs területeken folyó szabványosítás felgyorsítása és a rugalmasság elengedhetetlen az ipar új, digitális alapokra helyezéséhez, fejlődéséhez.”

Berke Barna kiemelte, hogy Magyarország számára prioritás a digitális egységes piac potenciáljának a kiaknázása. Kifejtette, hogy kiemelten fontos a szolgáltatók terheinek a csökkentése és az, hogy könnyebben végezhessenek határon átnyúló tevékenységet. Ugyanígy támogatásáról biztosította a fogyasztókkal szemben alkalmazott indokolatlan földrajzi korlátozások megszüntetését, különösen, ami a határon átnyúló sportközvetítések jogait illeti. Hangsúlyozta, hogy a megosztáson alapuló szolgáltatások szabályozása tekintetében a magyar kormány az új üzleti modellen alapuló és a hagyományos szolgáltatások szabályozási összhangjának megteremtésén dolgozik.”

Forrás:
Az ipar digitalizálásáról és az unió belső piacának megerősítéséről tárgyalt a Versenyképességi Tanács Amszterdamban; Igazságügyi Minisztérium; 2016. január 29.