Skip to main content
közigazgatás: magyar

Negyedével csökkent az ügyintézési határidő

Szerző: 2016. január 29.No Comments

„Idén januártól életbe lépett az újabb állami rezsicsökkentés, amelynek célja a bürokrácia költségekben és határidőkben mérhető csökkentése volt. Ennek eredményeképpen nemcsak bizonyos illetékhez kötött eljárások költségeit szüntették meg, de összességében 25 százalékkal csökkent az ügyintézési határidő – mondta el a Rádió Orientnek Takács Szabolcs, Veszprém megye kormánymegbízottja.

A tavalyi évben a kormányhivatalok 2011-es és a járási hivatalok 2013-as megalakulása után a közigazgatás újabb átalakítása történt meg a belső és külső integráció keretében. Ennek következtében a korábbi két-három szakigazgatási szerv működését ma már egyetlen főosztály látja el. Ezzel, Takács Szabolcs elmondása szerint, gyorsabb lett a döntéshozatal és az ügyintézés, s költséghatékonyabb lett az üzemeltetés, mivel a korábbi külön helyszínek helyett ma már egy helyen működnek az egyes főosztályokba integrált szakigazgatási szervek.

Ezzel együtt a tavalyi év végéig Veszprém megyében a terveknek megfelelően átadták az utolsó kormányablakot is, így már 13 integrált kormányzati ügyfélszolgálati iroda várja az állampolgárokat. „Ezzel az ügyintézés gyorsabb és hatékonyabb lett” – mondta a kormánymegbízott.

Az új irodák átadása mellett tavaly 176 millió forintos uniós forrásból megújult a járási hivatalok foglalkoztatási osztálya is. A kormánymegbízott hozzátette: ennek eredményeképpen felmondták a bérelt ingatlanokat, ezzel több tízmillió forintos megtakarítást érnek el éves szinten. Emellett 12 ingatlan energetikai beruházása is megtörtént, összesen 150 millió forintos összegben. Az ilyen jellegű beruházások az energetikai operatív program keretében várhatóan tovább fognak folytatódni, a rendelkezésre álló forrásokról az idei első negyedévben születik majd döntés. „Hatékonyabb lesz az ingatlanok fenntartása, működtetése és az ügyfeleket is kulturáltabb környezetben fogjuk tudni fogadni” – mondta a beruházások céljáról Takács Szabolcs.

Újabb változás, hogy idén januártól életbe lépett az újabb rezsicsökkentés, amelynek érdekében összesen 108 törvény módosítására került sor. Ezek közül kiemelte az eljárási szabályok egyszerűsödését, az engedélyhez kötött tevékenységek számának csökkenését, az erkölcsi bizonyítvány kiállítási díjának eltörlését, az ellopott igazolványok pótlása díjának megszüntetését és a felsőoktatási felvételi eljárás ingyenessé tételét. Emellett csökkentek a vállalkozások terhei is és összességében 25 százalékkal csökkent az ügyintézési határidő – összegezte a változás eredményét a kormánymegbízott.”

Forrás:
Negyedével csökkent az ügyintézési határidő; OrientPress; 2016. január 29.