Skip to main content
közigazgatás: magyar

Nagykőrös visszavonta a megyeváltási népszavazási kezdeményezést

Szerző: 2016. január 31.No Comments

„Gyakorlatilag ez volt a lényege annak a bejelentésnek, melyet Dr. Körtvélyesi Attila tett a januári rendkívüli képviselő- testületi ülésen. Az ülést vezető alpolgármester elmondta, hogy a népszavazási kezdeményezésről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló törvényben foglaltak szerint bejelenti, hogy a 2015. november 26. napján benyújtott, „Egyetért-e Ön azzal, hogy Nagykőrös város Bács-Kiskun megyéhez csatlakozzon?” tárgyú helyi népszavazási kezdeményezés vonatkozásában a Nagykőrösi Helyi Választási Bizottság elnökének polgármester úrnak címzett tájékoztatása alapján, a Nagykőrösi Helyi Választási Bizottság kérdést hitelesítő 2/2015. ( XI. 27. ) HVB határozata ellen a jogorvoslati határidőn belül felülvizsgálati kérelem nem érkezett.

A helyi népszavazást jelen kérdésben 10 képviselő kezdeményezte aláírásával, melyet később 9 képviselő- testületi tag aláírásával visszavont. Dr. Körtvélyesi Attila alpolgármester megkérdezte a jelen lévőket, hogy további képviselő szeretne-e ezzel a lehetőséggel élni, és csatlakozni az aláírókhoz. Kustár Tamás gondolkodási időt kért, egyelőre nem írta alá. Ennek ellenére a képviselők 9 aláírása elég volt a kérdés visszavonásához. Dr. Körtvélyesi Attila alpolgármester indoklásában a témával kapcsolatban kifejtette, hogy 2013/2015. (XII. 29.) számon idő közben Kormányhatározat született a Közép- Magyarországi Régió kettéválasztásáról. Így a népszavazási kérdés feltevése már nem releváns, tekintettel arra, hogy a vonatkozó jogszabályban az is benne foglaltatik, hogy a Közép-Magyarországi Régió települései kezdeményezhetik, hogy az Országgyűlés a települést a területével határos másik megye területéhez csatolja át.”

Forrás:
Visszavonták a képviselők a népszavazási kezdeményezést megyeváltás ügyben; Lőrinczy Veronika; Nagykőrös.hu/Nagykőrös Város Önkormányzata; 2016. január 28.