Skip to main content

„A Magyary Zoltán E-közigazgatástudományi Egyesület az Ereky István Közjogi Kutatóközpont közreműködésével egy nemzetközi műhelykonferenciát szervezett 2016. január 21-én jeles külföldi és hazai szakemberek részvételével a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán az NHIT támogatásával.
A műhelykonferencia a digitális világ által produkált új társadalmi, gazdasági erőforrás, a robbanásszerűen növekvő adattömegek hasznosításával kapcsolatos önkormányzati, kormányzati tennivalókat tekintette át a nemzetközi és hazai tapasztalatok alapján.

Varga Zs. András, dékán, alkotmánybíró, egyetemi tanár, az Ereky István Közjogi Kutatóközpont alapítója megnyitó beszédében kiemelte az infokommunikációs technológia mindennapi életünkbe történő behatolása során szükségessé váló szabályozási, jogalkotói feladatokat. Külön kiemelte a digitális technológia miatt a hétköznapokban szükségessé váló szemléletváltást, és hétköznapi használatból kivont dolgok esetében a tradíciók megőrzésének igényét.

Vágujhelyi Ferenc a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke nyitó előadásában az információelmélet alapproblémájára hívta fel a figyelmet, a több adat nem feltétlenül jelent több információt, és nem szolgáltat új tudást. Ismertette a közszférában keletkező adatok hasznosításának elősegítését célzó kormányzati intézkedéséket.

Phil Archer a World Wide Web Konzorcium (W3C) adatpolitikai vezetője „ Az adatrobbanás jelentősége, technikai lehetőségei az internet korában” c. előadásában, a közszférra adatainak megosztásában, hasznosításában a szabványosítás, a heterogén igények és megoldások konszenzusos rendezésének jelentőségét emelte ki.

Dr. Nagy-Rothengass Márta az Európai Bizottság Kommunikációs Hálózatokért, Tartalomért és Technológiáért Felelős Főigazgatóság (DG CNCT) Adatértéklánc Osztályának osztályvezetője „Európai szintű válaszok az adatrobbanásra” c. előadásában az EU adatpiacának dinamikus fejlődésében rejlő potenciált vázolta, kiemelve a nyílt adatokban, az adatvezérelt gazdaságban és az adat ökoszisztémában rejlő lehetőségeket.

Dr. Micsik András, , MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztályának tudományos főmunkatársa „Az adatrobbanás hasznosítása: útmutatók, jó gyakorlatok” c. előadásában a közszféra adatainak gyűjtésében, karbantartásában, hasznosításában a nyílt adatok és nyílt eszközök, formátumok és alkalmazások jelentőségét mutatta be hazai és nemzetközi példákon keresztül.

Dr. Péterfalvi Attila a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke „A helyzet felülről – adatbőség vs. információszabadság c. előadásában a mintegy 140 milliárd eurós EU adat újrahasznosítási piac dilemmáit ismertette, az információszabadság alapjogi garanciáinak tükrében.

Dr. Gerencsér Balázs, egyetemi docens és Dr. Berkes Lilla, Phd. hallgató, Ereky István Közjogi Kutatóközpont szakértői „Az EU jogalkotásának adatvédelmi anomáliái” c. előadásukban az EU Bizottság , a Tanács és az Európai bíróság adatvédelmi kérdésekben esetenként eltérő álláspontjával kapcsolatos ellentmondásokra mutattak rá.

Pajna Sándor az eKözig Zrt. vezérigazgatója „A helyzet alulról” c. előadásában az infokommunikációba történő befektetések hagyományos beruházásokat jelentősen meghaladó megtérülési rátáját emelte ki. Ez a megtérülés csak akkor realizálódhat, ha a hétköznapi igazgatási munka front vonalában dolgozó emberek megfelelő üzleti intelligencia (BI) támogatást kapnak, tekintettel az adott szolgáltatási tevékenység jellegére (hatósági munka, területi döntések, intézmény irányítás, település üzemeltetés, saját működés), megtámogatva az az igazgatásszervezés, ügyviteli tudás aktualizálásával.

Kulcsár Sándor a Lechner Tudásközpont Nkft. vezérigazgatói tanácsadója „A smart city stratégiák országos koordinációja” c. előadásában az intelligens városok szigetszerű alkalmazásának veszélyeire hívta fel a figyelmet, kiemelve az integrált, fenntartható modellek előnyeit és a legjobb gyakorlatok, tapasztalatok átvételéből származó tényleges társadalmi hasznosságot.

Gajus Scheltema a Holland Királyság Magyarországi Nagykövete és csapata „Holland megoldások, kialakult modellek” című, a legjobb gyakorlatokat ismertető előadásokkal felvezetett kerekasztal beszélgetésesben megismerkedhettünk a Holland Nyílt Adatstratégia felépítésével és alkalmazási lehetőségeivel, a Holland Téradat Infrastruktúra modellel és Amszterdammal, mint okos várossal.

A „Létező önkormányzati szintű megoldások a V4-es partnereknél” című kerekasztal beszélgetésben a Cseh- és Szlovák önkormányzati példákon keresztül ismerkedhettünk meg Brno, Pozsony és Eperjes adatgazdálkodási megoldásaival.

A „Magyar önkormányzati megoldások” című kerekasztal beszélgetésben Újbuda, Szombathely, Debrecen és Budaörs példáján tanulmányozhattuk a hazai tapasztalatokat, az e-demokrácia kibontakozási lehetőségeit.”

Forrás:
Adatrobbanás – DataBoom; Magyar Térinformatikai Társaság (HUNAGI); 2016. január 22.
A konferencia honlapja, képei, prezentációi letölthető formában; Magyary Zoltán E-közigazgatástudományi Társaság