Skip to main content
gazdaságközigazgatási informatika

Okostelefonos alkalmazás szűri ki az álőstermelőket

Szerző: 2016. február 1.No Comments

„Megszünteti a visszaélés lehetőségét az idén bevezetett új, kártyaalapú őstermelői igazolvány. Amellett, hogy az elektronikus felületnek köszönhetően a hatóság sokkal könnyebben ellenőrizheti az érintetteket, a készülő okostelefonos alkalmazással a termelők egymást figyelve szűrhetik ki azokat, akik őstermelői igazolvánnyal nagykereskedésből származó árut értékesítenek.

Eddig összesen 17 ezer ideiglenes őstermelői igazolványt adott ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az új, kártyaalapú igazolványt hatvan napon belül kapják kézhez a termelők. Az idén bevezetett digitális rendszer célja az adminisztráció csökkentése mellett az, hogy megkönnyítse az ellenőrzéseket, és segítsen kiszűrni az álőstermelőket. Vélhetően ehhez nyújt majd segítséget az az okostelefonos alkalmazás is, amellyel bárki – a standokon kihelyezett igazolványszámok alapján – megbizonyosodhat arról, hogy az adott termelő milyen termékekkel foglalkozik. Ha kiderül, hogy őstermelői regisztrációjakor például csak a paprika- és paradicsomtermesztést jelölte meg az illető, joggal merülhet fel a gyanú, hogy a kínált kajszibarack nem saját termés, így őstermelőként nem is értékesítheti azt.

– Az alkalmazás amellett, hogy a vásárlókat segíti a tájékoztatásban, a termelők egymás iránti figyelmét is felkeltheti, így rövid időn belül kiszűrik majd maguk közül azokat, akik visszaélnek az őstermelői igazolvánnyal – hívta fel a figyelmet egy tegnapi háttérbeszélgetésen Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Az elektronikus kártyát öt évre kapják a termelők, a papíralapú rendszerhez hasonlóan azonban évenként érvényesíteni kell. Az agrárkamarának mintegy 340 ezer őstermelőről van tudomása, az idén eddig 140 ezren hosszabbították meg az igazolványukat. Bár ebben az évben még március huszadikáig van módjuk az őstermelőknek visszamenőlegesen az igazolványok érvényesítésére, jövőre ez a lehetőség megszűnik. Ezzel együtt viszont már az év vége előtt kérni lehet a következő évre szóló érvényesítést. Az elnök szerint nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni az ügyintézést…”

Forrás:
Okostelefonos alkalmazás szűri ki az álőstermelőket; Vidékért Magazin; 2016. január 27.