Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldön

Ahol saját sofőrjei tüntetnek az Uber ellen

Szerző: 2016. február 7.No Comments

„ 100 nagyvárosban csökkentette vezetői fuvardíjait az Uber, ami miatt a hétvégén nagy tüntetés volt New Yorkban. A technológiai cég és „partnerei” – a sofőrök viszonya egy ideje már nem kiegyensúlyozott, miközben a hagyományos taxisok a cég és a neki dolgozó autósok ellen is tüntetnek, néha erőszakosan is.
„Szégyen az Uberre! Elegünk van!” – ismét tüntetnek a taxizást forradalmasító startup cég ellen. Ezúttal azonban nem a rivális taxisok, hanem maguk az Uber vezetői.

Az ok: a cég 15 százalékkal csökkentette a tarifákat és így a sofőrök fizetését is. A tarifacsökkentés részeként alacsonyabb lett az alapdíj, a menetidő és a mérföldpénz is. A tarifamódosítással párhuzamosan a cég 20-ról 25%-ra emelte a vezetőktől beszedett jutalékot.

A vállalat azt tervezi, hogy 100 további városban teszi olcsóbbá az Uberezést.

„Milliárdosokat csináltunk belőletek, Uber, ti pedig hajléktalant akartok belőlünk csinálni. Nincs sofőr – nincs Uber. Szégyelljétek magatokat!” – állt egy tört angolsággal írt plakáton a vezetők hétvégi tüntetésén.

Az Uber queensi székháza előtt összegyűlt többszáz feldühödött és elkeseredett sofőr 72 órás sztrájkot hirdetett és azt mondta: az időszakban más taxis alkalmazások utasait fuvarozza.

A tömegben feltűnő arcokat tanulmányozva olyan szociológiai megállapítást is lehet tenni, hogy az Uber-sofőrök jelentős része szegény dél-ázsiai bevándorló, miközben a startup-királyok gyakran drága egyetemekről kikerült fehér fiatalok. A megmozdulás érdekessége volt, hogy a tüntetés szervezésében segített a New York-i Taxis Dolgozók Szakszervezete, amelynek egyaránt tagjai Uber-sofőrök és sárga taxisok.

Mindeközben a cég szóvivője, Alix Anyang azt mondta azt mondta, hogy a tarifacsökkentés jó a sofőröknek, mert így több lesz az utas. Az általa idézett statisztika szerint 39%-kal csökkent a vezetők várakozással töltött ideje és 20%-kal többet keresnek.

Ezt azonban sok vezető elutasítja. „Jobb lenne nekem a McDonald’s-ban. Ez borzasztó. 50 dollárt keresek egy 12 órás nap során. Korábban 100-at kerestem” – mondta egy fiatal sofőr.

New Yorkban a taxis felügyeleti szerv szabadúszónak és nem alkalmazottnak tartja az „Ubereseket”, ami azt jelenti, hogy nem jár nekik egészségbiztosítás vagy más juttatások.

Bill de Blasio New York-i polgármester élesen bírálta a céget és azt mondta, hogy korlátozni akarja az Ubert.

Sok Uber-sofőr elmondta, hogy a cégre hallgatva autót lízingelt, de most nem tudja állni a heti 350-400 dolláros díjat. A vállalat azt ígérte, hogy ha nem válik be az új tarifarendszer, akkor néhány hónapon belül visszaálltja a régit.”

Forrás:
Ahol saját sofőrjei tüntetnek az Uber ellen; InfoRádió; 2016. február 3.