Skip to main content
gazdaságközigazgatási informatika

Elindult a Nemzeti Közlekedési Hatóság térképes járműfenntartó-lekérdező alkalmazása

Szerző: 2016. február 8.No Comments

„A hazai gépjárműállomány műszaki állapotának javulása, a biztonságtudatos közúti közlekedés, valamint a fogyasztói érdekek védelme a célja a térképes lekérdező rendszer bevezetésének, amellyel a piacon a hivatalos engedéllyel rendelkező, megbízható járműfenntartók elérhetőségei váltak kereshetővé az állampolgárok számára egy közel 13 ezer adattal rendelkező adatbázisban.

Az alkalmazás segítségével bárki könnyen és kényelmesen megtalálhatja a hivatalos engedéllyel rendelkező cégeket, elkerülheti a megbízhatatlan szolgáltatókat. Hazánkban jelenleg körülbelül 13 ezer bejelentett járműjavító működik, a nem legálisan tevékenykedők számát viszont nehéz megbecsülni. A szervizek tevékenységét minden esetben be kell jelenteni a közlekedési hatóságnál, amely megvizsgálja, hogy megfelelnek-e minden, a vonatkozó jogszabályban rögzített előírásnak. Így a Nemzeti Közlekedési Hatóság nyilvántartásában szereplő járműfenntartók birtokában vannak azon személyi és tárgyi feltételeknek, amelyek alkalmassá teszik őket arra, hogy a gépjárművek teljes körű, szakszerű javítását elvégezzék.

Mivel egy hiányos szerviztevékenységen, hamis alkatrész-beszerelésen akár életek is múlhatnak, ezért rendkívül fontos, hogy engedélyezett, megbízható és garanciát vállaló járműfenntartókhoz vigyük a gépjárműveket. Amennyiben valaki illegálisan működő járműfenntartó szervezetnél vesz igénybe szolgáltatást, abban az esetben nem tud az elvégzett munkára garanciát érvényesíteni.

Az alkalmazás a járműtulajdonosok mellett jelentős előnyt jelenthet a járműfenntartók számára is, ugyanis bárki rá tud keresni a hatóság nyilvántartásában szereplő vállalkozásokra. Az adatbázis frissítése folyamatos, ahol a járműfenntartók nevére, fő tevékenységi körére, valamint címére történő keresés is lehetséges, a cég- vagy adatváltozás-bejelentés, illetve a megszűnés tényének feltüntetése mellett. A vállalkozások a változásokat a hatóság honlapján, a „Regisztrált járműfenntartó szervezet tevékenységében bekövetkezett változások bejelentése” űrlapon jelezhetik.
A térképes lekérdező megtalálható a Hatóság honlapján, az alábbi linken:http://www.nkh.gov.hu/web/kozuti-gepjarmu-kozlekedesi-hivatal/jarmufenntatok-keresese

Forrás:
Elindult a Nemzeti Közlekedési Hatóság térképes járműfenntartó-lekérdező alkalmazása; Nemzeti Közlekedési Hatóság; 2016. február 1.