közigazgatási informatika

Komoly problémák az Erzsébet-program internetes regisztrációjánál

Szerző: 2016. február 8.No Comments

„Elvileg múlt hét csütörtök óta lehet jelentkezni az Erzsébet-programban meghirdetett, nagycsaládosoknak, nyugdíjasoknak és fogyatékossággal élőknek szóló üdülésekre, de a program Facebook-oldalán olvasható kommentek, és több olvasónk visszajelzései alapján is úgy tűnik, hogy a rendszer alig működik.

A leggyakoribb panaszok alapján úgy tűnik, hogy

  • bonyolult a belépés: a szerver sorba állítja a jelentkezőket, és 15 igénylő/perc sebességgel dolgozza fel az igényléseket. Az átlag igénylőszám 4000 körüli. Nagyjából percenként jön az értesítés, hogy „Hiba a szerverrel való kommunikáció közben”.
  • Ha a belépés sikerül, még akkor sincs a pályázó biztonságban: többen számoltak be arról, hogy kidobta őket a rendszer, és így a sor végére kerültek.
  • A rendszer véletlenszerűen használja fel az adatokat (pl. átírja a születési dátumot, vagy szól, hogy nem jó az e-mail cím, még akkor is ha az már tíz éve használatban van).
  • A feltöltendő nyilatkozat csak a sikeres belépés után tölthető le, és kell hozzá két tanú aláírása is. Ez ugyanakkor már csak akkor derül ki, amikor a nyilatkozatot már feltöltötte a pályázó.

Ha nincs hirtelen kéznél a két tanú, akkor baj van, de erre előre sehol nem hívják fel a figyelmet.

Sok más panasz is előfordult ezeken kívül, és olyan kommentelők is vannak, akiknek gond nélkül ment a pályázás. Sokan azt is megjegyezték, hogy korábban sokkal egyszerűbben lehetett pályázni, egyeseknek pedig az a baja, hogy szerintük nem tisztességes a nyugdíjasokkal szemben, hogy csak a neten lehet pályázni, ráadásul ehhez nyomtatni és szkennelni is kell.

Az oldalt üzemeltető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál rákérdeztünk, hogy
* miért van az, hogy ennyire túl van terhelve az online rendszer,
* mi az oka annak, hogy ennyire nehéz a regisztráció,
* és hogy miért csak online lehet regisztrálni.

A válaszokat közöljük, ha megkaptuk őket.”

Forrás:
Index.hu; Stubnya Bence; 2016. február 8.
Lásd még: Egyszerűsödött a pályázatok beadásának folyamata; Erzsébet-program; 2016. február 7.