Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Nemzetközileg is sikeres képzésrendszereket alakított ki a KSZF

Szerző: 2016. február 13.No Comments

„Egy mozgalmas és változatos évet zárt a Belügyminisztérium Közszolgálati Személyzetfejlesztési Főigazgatósága (a továbbiakban: KSZF), és 2016 is hasonlóan eseménydúsnak ígérkezik a szervezet életében. Dános Valér a KSZF főigazgatója többek közt az új kiválasztási rendszerről és a vezető-, illetve trénerképzésekről is beszélt a Rádió Orient hallgatóinak.

2016. január 15-én tartja évértékelő állománygyűlését a KSZF, mely a „3 t”, azaz a tudás, a teljesítmény és a tapasztalat jegyében egy kifejezetten sikeres évet tudhat maga mögött. Nem csak a rendvédelem, de a civil közigazgatás területén belül is a szervezet gondozza a közszolgálati egyéni teljesítményértékelési rendszereket (a továbbiakban: TÉR), továbbá működteti a TÉR Centrumot, a központosított webes alkalmazás központját. A tavalyi integrációval elsősorban átjárhatóságot és azonos szemléletmódot igyekeztek kialakítani a honvédség, a rendvédelem és a civil közigazgatás között, miközben a vezetők képzéseit is megvalósították. A 2014 őszétől a KSZF-hez került Közigazgatási Személyzetfejlesztési Igazgatóság eredményesen, hatékonyan, és identitását megtartva épült be a szervezetbe.

Az új kiválasztási rendszer egyik alappillére a vezetői utánpótlási adatbankba való bekerüléssel járó kvalifikációs vizsga lebonyolítása, a másik pedig a rendvédelmi szerveknél rendszeresített vezetői beosztások arra alkalmas személyekkel való betöltését szolgáló vezető-kiválasztási eljárás. A tudományos megalapozottsággal 2014-ben kidolgozott új vezető-kiválasztási módszertan három napos eljárás, amely alapján az egyes rendvédelmi szerveknél a vezetői beosztások betöltése egységes szemlélet alapján összeállított, a különböző szervezeti sajátosságokat is figyelembe vevő kiválasztási eljáráson való sikeres részvételt követően történhet.

A KSZF szakértői színvonalas tréner és coach képzéseket is szerveztek rendvédelemi és közigazgatási szakemberek számára. Kezdetben nyolc tréner végezte – évente 2000-3000 fő beiskolázásával – a kijelölt rendvédelmi állomány tervszerű vezetővé képzését. A heteken belül tréneri tanúsítványt szerző szakemberekkel együtt hamarosan harminchat főre emelkedik már ez a szám, ezáltal közel ezer fő képzésére lesz évente lehetőség. A rendvédelmen belüli trénerképzésre a nagyobb szervezetek köréből is érkeztek – a több, mint egy évig tartó oktatásra-, jelöltek. A kurzust elméleti, hospitáló és co-tréneri etapokból állították össze. Hasonló szakaszokban zajlott a coach képzés is, amely által kettőről hamarosan tizenkét főre fog bővülni a coach-ok száma.

Megújult a vezetőképzési rendszer is. A KSZF szakemberei a jelenlegi vezetőképzési struktúrát az elmúlt 15 év alatt folyamatosan fejlesztették, ennek eredményeként alakult ki a jelenleg működő kétszintű kooperatív-szituatív vezetési stílust középpontba helyező, kompetencia alapú, egymásra épülő moduláris gyakorlatorientált, tréning jellegű vezetőképzés, amely a középvezetők rendészeti vezetővé képzését és a felső-vezetők rendészeti mestervezetővé képzését foglalja magába. A jelenlegi rendszerben a trénerek nyolc helyett már tizenhárom alapkompetenciát mérnek, miközben az alkompetenciákra is külön figyelmet fordítanak, tekintettel arra, hogy az eltérő vezetői munkakörök más és más kompetencia kombinációt igényelnek. A blended learning módszer alkalmazása is előtérbe került, ezáltal a szakemberek az egy-egy jelöltről rendelkezésre álló a közel 1100 információ alapján a készségfejlesztésre és az egyénre szabott kompetencia fejlesztésre jobban tudnak fókuszálni.

A kiválasztási rendszer, és az arra épülő vezetőképzés iránt nemzetközileg is nagy az érdeklődés, emiatt a munkatársak igény szerint folyamatosan szervezik a külföldről érkező delegációk fogadását illetve kiutazások lebonyolítását.

A Rádió Orient műsorából kiderült, hogy a KSZF és a Belügyminisztérium szakemberei különböző pályázatoknál konzorciumi partnerek, ezáltal napi kapcsolatot ápolnak, miközben a vezetőképzésben és a szakmai továbbképzésben is támogatják egymás munkáját.

A KSZF és Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársai szintén szoros együttműködést valósítanak meg a tisztképzés, a tudományos munkák és a létesítendő Rendészettudományi Doktori Iskola kapcsán.

A KSZF alapvető szervezési tevékenységébe tartozik továbbá a személy- és vagyonőr, a fegyveres biztonsági őr, a biztonságszervező, a közterület-felügyelő és a migrációs ügyintéző szakképesítések vizsgáinak magas színvonalú végrehajtása. A feladatban résztvevő szakemberek jó kapcsolatot tartanak fent a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara munkatársaival.

A KSZF alkalmazottai az aktuális témakörökben szervezett konferenciákra a Magyar Tudományos Akadémia érintett szakembereit mindig meginvitálják.

A KSZF szakértői az Erasmus program keretein belül világszerte tartanak előadásokat, szakmai látogatásokat.

A „Budenz-program” (Tegyünk együtt a biztonságunkért! – Biztonságos életre nevelési program) is komoly kihívások elé állítja a KSZF-et és a partnereit, ugyanis még ők sem számítottak arra, hogy a budapesti általános iskolák mintegy fele érdeklődést mutat a bűnmegelőzési program iránt. A hatalmas létszám miatt az elsődleges céllá a pedagógusok felkészítése vált, amelynek menetét – aminek eredményeképp mintegy 5000 tanárhoz szeretnének eljutni a fővárosban – februárig igyekeznek kidolgozni úgy, hogy a rendőrségi szakembereknek a jövőben csak egyfajta mentorként, segítőként kelljen részt vennie a programban.

Amint a fentiekből kiderül 2016-ban a Főigazgatóság munkatársai továbbra is széleskörű szakmai feladatokat fognak ellátni. Dános Valér főigazgató tájékoztatást adott arról, hogy az új esztendőben a legnagyobb szakmai kihívást a KÖFOP programok megalapozása jelenti, valamint hasonlóan kiemelkedő feladat lesz a munkakör alapú rendszerre való átállás, továbbá a kormányzati személyi döntéstámogató rendszer kimunkálása is. A főigazgató reményei szerint az év végére elkészítik a korrupció megelőzési projektet is, amelynek az előkészítése igencsak biztató.”

Forrás:
Nemzetközileg is sikeres képzésrendszereket alakított ki a KSZF; OrientPress; 2016. február 10.