Skip to main content
gazdaságinformatika

Viharfelhők a Szilícium-völgy felett

Szerző: 2016. február 15.No Comments

„Nehéz időszakon mennek keresztül az olyannyira sztárolt amerikai technológiai startupok, és ennek következtében komoly változások is mennek végbe a mélyben. Egyre fontosabb ugyanis, hogy a befektetőket valóban megtermelt nyereséggel csábítsák magukhoz.

Számos technológiai startup, melynek értékeltsége már elérte az egymilliárd dolláros álomhatárt (vagyis „unikornissá” vált), egyre küzd a további tőkebevonással, mivel a befektetők kezdenek aggódni a valódi értékek miatt.

Ráadásul ma már ott tartunk, hogy az iparági pletykák szerint a 2016-os év egyenesen a „halott unikornisok” éve lehet – írja a Business Insider. Mindazonáltal a Goldman Sachs ügyvezető igazgatója és elnöke, Gary Cohn úgy látja, hogy ez a riadalom kifejezetten jó dolog.

A pozitív változás abban áll – mondja Cohn –, hogy az elmúlt hónapokban változásnak indult a Szilícium-völgy klasszikus mantrája, amely szerint csak növekedni és növekedni kell bármi áron. Ahogy pedig ez kezd eltűnni, átveszi a helyét az a felfogás, miszerint nyereségesnek kell lenni, és be kell biztosítani a pénzkeresetet, illetve a fenntartható üzleti modellt.

Cohn szavai mögött az áll, hogy számos nagy startup hatalmas mennyiségű tőkét vonzott az elmúlt időszakban, miközben egyes esetekben ezek a cégek egyáltalán nem termeltek nyereséget.
A befektetőket tehát egyre inkább izgatja, hogy az impozáns növekedési és értékeltségi számok mögött milyen valós érték húzódik meg.”

Forrás:
Változás előtt az unikornisok világa; Investor.hu; 2016. február 13.
Lásd még: Doomed-i-corns: Unicorns Seemingly Reach a Tipping Point; Connie Loizos; TechCrunch; 2016. február 10.
‘The Great Reset’: Venture capitalists and startups have shifted from greed to fear; Biz Carson; Business Insider UK; 2016. február 13.
The Great Tech Freakout: An Overview; Connie Loizos; TechCrunch; 2016. február 14.