Skip to main content
közigazgatás: magyar

Kérdőjelek sokasága a kéményseprés körül

Szerző: 2016. február 19.No Comments

„Még mindig nem tudják a katasztrófavédelem munkatársai, hogy július elsejétől milyen feltételek mellett kell elvégezniük a kéményseprést. A kormány tavaly decemberben alkotta meg azt a törvényt, amely a katasztrófavédelem hatáskörébe teszi a kéményseprő-ipari szolgáltatást. Eddig 15 megye jelezte, hogy a kéményseprést átadja a katasztrófavédelemnek. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke arra számít, hogy júliusig a maradék négy megye önkormányzatai is így tesznek majd. Schmidt Jenő a hírTV-nek nyilatkozott.

„Meg kell mérnünk a szivárgást, nincs-e szén-monoxid-szivárgás a zárt égésterűeknél, a szén-monoxid-kibocsátást, az átjárhatóságot. A szilárd fűtésnél el kell távolítani az égésterméket a kéményből, a kémény állagát meg kell nézni, akkor fel kell tárni az előzményeket, hogy például volt-e kazáncsere?” – magyarázta a szakember a vizsgálat menetét. Kin Róbert 15 éve kéményseprő, de szerinte a szakmát egy életen át kell tanulni a változó előírások miatt.

Júliustól a lakossági kéményseprés ingyenes, a munkát a katasztrófavédelem végzi el azokon a településeken, ahol az önkormányzat szerződést bont az eddigi szolgáltatóval. Az egyik tűzoltós szakszervezetis szerint a részletek még messze nincsenek tisztázva. Nem tudni például, hogy milyen feltételek mellett végzik majd a katasztrófavédelem munkatársai a kéményseprést – mondta a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. Eddig 420 tűzoltó jelentkezett, hogy másodállásban kéményseprést vállalna.

„Legfőképpen az az információ kellene, hogy milyen keretek között végezhetnék a kollégák ezt a feladatot. Ha ki kellene menni erre a helyre, ki fizeti az odajutást? Tehát: kapnak-e például szolgálati gépjárművet, vagy saját gépjárművel kell-e ezt a faladatot ellátni? Ha igen, akkor mennyivel fizetik a kilométert? A NAV-norma szerint, tehát az útnyilvántartások szerint, vagy 9 forint per kilométerrel, mert akkor az megint meggondolandó. Felszerelések tekintetében, milyen felszerelésekkel, hogyan fogják ezt biztosítani? Milyen munkaidőben? Lesz-e itt korlátozva, hogy hány órában végezheti ezt a tevékenységét? És hát nem utolsó szempontban a bérezés az, ami az egyik legfontosabb a kollégák részéről” – sorolta Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

Kérdőjelek sokasága a kéményseprés körül
A kéményseprők az állásukat féltik. „Joggal merül fel a kéményseprőkben az a félelem, hogy most valójában szükség van-e az ő munkájukra, vagy esetlegesen őket akarják pótolni ezekkel a tűzoltókkal” – mondta Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Eddig 15 megye jelezte, hogy a kéményseprést átadja a katasztrófavédelemnek. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke arra számít, hogy júliusig a maradék négy megye önkormányzatai is így tesznek majd. „A magyar állam az adófizetők pénzéből fogja ezt kifizetni a katasztrófavédelemnek, ennek az ellátását, másnak nem. Így hiába is tartottuk volna meg bármelyik cégünket, mi ezt csak önkormányzati pénzből tudtuk volna finanszírozni. Ez megnövelné a mi kiadásainkat, bevételek meg nincsenek hozzá” – nyilatkozta Schmidt Jenő.

Az önkormányzati érdekképviselet elnöke úgy számol, hogy a kéményseprők kilencven százaléka utcára kerül.”

Forrás:
Kérdőjelek sokasága a kéményseprés körül; Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége; 2016. február 19.