gazdaságközigazgatás: magyar

Kecskemét polgármestere: a jövő évben működni fog a gazdaságfejlesztési alap

Szerző: 2016. február 21.No Comments

„A jövő évben már működni fog az a huszonötmilliárd forint összegű alap, amit a kormány bocsájt Kecskemét rendelkezésére – mondta Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármestere az MTI-nek adott interjúban.

A kormány által biztosított pénzből egy befektetési alap képződik, az alap kezelésére létre kell hozni egy alapkezelő gazdasági társaságot, amely az önkormányzat teljes hatáskörében fog működni – mondta a szervezet felépítéséről a közgazdász végzettségű polgármester, hozzátéve, hogy a gazdasági társaság felépítését, működésének az előkészítését az ősszel elvégzik, és 2017-től el tudják indítani a rendszer teljes működését.

Orbán Viktor miniszterelnök február 9-én Kecskeméten, a Modern városok program részeként megállapodást írt alá Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterrel, amelynek egyik pontja szerint, a kormány 25 milliárd forint összegű támogatást nyújt ahhoz, hogy az önkormányzat létrehozhasson egy gazdaságfejlesztési alapot, amely visszatérítendő forrást biztosít életképes, üzleti alapú vállalkozásoknak.

Szemereyné Pataki Klaudia információi szerint, a jövő heti kormányülésen döntenek az alap kihelyezéséről, amely azt jelenti, hogy meghatározzák a feladatokat és a határidőket.
A tevékenységet a megfelelő jogszabályi környezetben, az alternatív befektetési alapokról szóló törvény alapján kell kialakítani – tette hozzá.

A polgármester fontosnak nevezte, hogy egy olyan gazdaságfejlesztési eszköze lesz a városnak, amely nonprofit jellegű, tehát csak a gazdasági társaság működéséhez szükséges minimális költségeket kell megtermelnie. Szemereyné Pataki Klaudia a gazdaságfejlesztési alap specialitásának nevezte, hogy akár 8-10-15 éves futamidejű kölcsön is kivitelezhető lesz, a pénzpiaci, banki tevékenységben 3-5 éves futamidejű kölcsönökkel szemben.

A polgármester szólt arról, hogy a gazdaságfejlesztési alappal összhangban működik majd az újonnan létesülő ipari kutató központ, amely a térségben működő kis- és közepes vállalkozásoknak lehetőséget biztosít ahhoz, hogy saját terméket tudjanak kifejleszteni.

Elmondta, hogy a gazdaságfejlesztési alap abban is segíteni fog a kis- és közepes vállalkozásoknak, hogy a kutatási és fejlesztési tevékenységük is finanszírozhatóvá váljon.
A hosszú futamidő alatt a vállalkozásoknak lesz arra idejük, hogy megfelelő eredményt érjenek el, és a profitból már vissza tudják fizetni az alaptól kihelyezett pénzt – fogalmazott a polgármester.

Terveik között szerepel az, hogy egy kisebb összeghez az ígéretesen induló vállalkozások is hozzájuthatnak. Szemereyné Pataki Klaudia megjegyezte, hogy a visszatérülési kockázatot alaposan fel kell mérni, különösen az induló vállalkozásoknál, ahol sokkal nagyobb a kockázat.

Szavai szerint abszolút pénzügyi szakértelmet, tapasztalatot és profi hozzáállást igényel az alapkezelő gazdasági társaság működtetése, mert a vállalkozásokat minősíteni kell, s nagyon komoly kockázatelemző tevékenységet kell elvégezni a pénzkihelyezés előtt.

A polgármester példaként említette az alap által nyújtott lehetőséget arra, hogy a katonai repülőteret polgári célra is lehessen hasznosítani, amely a Modern városok programban is benne van.
A futópálya megépítését az állam vállalta, viszont azoknak a gazdasági tevékenységeknek a kialakításához, amelyek kiszolgálják a polgári repülőteret, már segítséget tud nyújtani az alap – fogalmazta meg az egyik lehetőséget.

Szemereyné Pataki Klaudia kitért az úgynevezett intermodális vasúti csomópont megépítésére, amely most már valósággá válik, mert abban állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy a távolsági buszpályaudvar közvetlen szomszédságában lévő vasútállomás megújul, és a P+R parkoló is megépül.

Ha a kormány által biztosított lehetőséget jól tudjuk felhasználni, Kecskemét a legfejlettebb európai városok közé emelkedhet – fűzte hozzá a polgármester.”

Forrás:
Kecskemét polgármestere: a jövő évben működni fog a gazdaságfejlesztési alap; Magyar Idők/MTI; 2016. február 21.