Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Európai beruházási terv: új iránymutatások az európai strukturális és beruházási alapok és az Európai Stratégiai Beruházási Alap együttes igénybevételére vonatkozóan

Szerző: 2016. február 23.No Comments

„A Bizottság az Európai Beruházási Bankkal (EBB) együttműködésben kifejti, miként kombinálhatók a leghatékonyabban az alapok.

A Juncker-Bizottság kiemelt prioritásnak tekinti, hogy Európa gazdasága ismét növekedési pályára álljon, és hogy az adósságállomány növekedése nélkül új munkahelyek jöjjenek létre. Az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) – az európai beruházási terv központi eleme – és az európai strukturális és beruházási alapok (esb-alapok) döntő szerepet játszanak a munkahelyteremtés és a növekedés szempontjából.

Egy ma megjelent kiadvány a helyi önkormányzatoknak és a projektgazdáknak hivatott segíteni abban, hogy maradéktalanul kihasználják az ESBA és az esb-alapok együttes igénybevételéből származó lehetőségeket. E két eszköz a létrehozás okai, a szerkezeti felépítés és a jogi keret tekintetében ugyan eltérő kialakítású, de kiegészíti és erősíti egymást.

Jyrki Katainen, az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Az ESBA létrehozásakor azt tartottuk szem előtt, hogy az alap a lehető legrugalmasabb legyen, így a projektgazdák számára sok lehetőség kínálkozik arra, hogy mind az ESBA-tól, mind az esb-alapoktól igényeljenek finanszírozást. A ma közzétett iránymutatások gyakorlati tanácsokat adnak a projektfinanszírozást kereső vállalkozásoknak arra vonatkozóan, hogy miként vehetik igénybe a leghatékonyabban mindkét eszközt.”
Corina Crețu regionális politikáért felelős biztos kijelentette: „Az európai beruházási terv céljainak elérése közös erőfeszítés, és ennek érdekében minden forrást és szereplőt mozgósítani kell. Éppen ezért gondoskodom arról, hogy stratégiai és teljesítményorientált – a pénzügyi eszközök fokozott igénybevételéből adódóan nagyobb összegű – beruházások révén maradéktalanul kihasználjuk az esb-alapokban rejlő növekedési potenciált.”

Ambroise Fayolle, az Európai Beruházási Bank alelnöke a következőképpen nyilatkozott: „Az európai strukturális és beruházási alapok és az ESBA ötvözése lehetővé teszi, hogy az EBB támogassa a fenntartható növekedést az európai országokban és régiókban. Az EU-támogatások és az EBB-finanszírozás összekapcsolásával a bank új kedvezményezetteket érhet el, különösen a beruházási platformokba csoportosított kisebb projekteket.”

A kiadvány áttekintést nyújt arról, hogy az ESBA és az esb-alapok – akár projektszinten, akár pénzügyi eszközökön, például beruházási platformon keresztül történő – együttes felhasználásában milyen kombinációk jöhetnek szóba. A kiadványt konkrét esetekből leszűrt tapasztalatok és az érdekeltektől kapott visszajelzések teszik színesebbé.

További információ:
* Gyakran feltett kérdések
* Az esb-alapok és a ESBA együttes igénybevételéről szóló kiadvány
* Az esb-alapok nyílt adatplatformja
* Európai beruházási terv
@jyrkikatainen | @CorinaCretuEU | @EIBtheEUbank | #InvestEU

Forrás:
Európai beruházási terv: új iránymutatások az európai strukturális és beruházási alapok és az Európai Stratégiai Beruházási Alap együttes igénybevételére vonatkozóan; Európai Bizottság; IP/16/329; 2016. február 22.