Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarterületfejlesztés

A három megyei önkormányzat írja és menedzseli a balatoni pályázatokat

Szerző: 2016. február 28.No Comments

„A Miniszterelnökség jövő héten azzal a javaslattal él a Kormány felé, hogy a tavaly novemberben ismerté vált 1821/2015. számú kormányhatározatban foglalt, a balatoni régiót érintő fejlesztések esetén a pályázatírás és projektmenedzsment feladatokat kizárólag a területileg illetékes megyei önkormányzatok láthassák el.

A döntés érinti a potenciálisan pályázó önkormányzatokat, vállalkozásokat és civil szervezeteket egyaránt. Azt jelenti, hogy a mintegy 280 Mrd Forint értékű pályázati forrás összes adminisztratív feladatát és menedzselését a Somogy, a Veszprém és a Zala megyei önkormányzatok végzik, a forrásokra pályázni akaró helyi szereplőknek hozzájuk kell fordulni.”

—-

„…Tavaly Balatonfüreden jelentették be kormányzati képviselők, hogy az uniós és hazai forrásokkal együtt több mint 300 milliárd forintnyi támogatást kaphat az üdülőrégió a komplex stratégiai céljai megvalósításához. A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi, februári ülésén elhangzottak szerint megtörténtek az egyeztetések az irányító hatóságokkal arról, hogy milyen támogatási konstrukcióban használhatják fel a pénzt a kormánydöntésben meghatározott fejlesztési célokra. A pályázatok kiírásánál, valamint a források odaítélésénél fontos konzultációs szerepet kap a BFT. A cél az, hogy június végéig megjelenjenek a kiírások, hiszen 2017. június 30-ig le kell kötni a forrásokat.

Az 1821/2015. számúkormányhatározat 1. számú melléklete hét területről sorol fel támogatandó fejlesztéseket.

A turisztikai fejlesztésekre 26,7 milliárd forint jut, amelyből kulturális örökségvédelemre, víziturisztikai fejlesztésekre, e-kikötőkre, kerékpárutakra, gyógyhelyekre jut egyebek között.

A gazdaság és innováció területére 25,2 milliárd fordítható, például a balatoni vállalkozások fejlesztésére, infokommunikációs beruházásokra, a térségi foglalkoztatásra, energiahatékonyságra.

Az egészséges Balaton termékek támogatására 17,8 milliárd forint juthat, itt árutermelő háztáji gazdaságok, kézműves vállalkozások, bortermelők telephelyfejlesztése, szennyvízkezelési program élvezhet előnyt.

A vízminőségre és biztonságra 59,2 milliárd forint adható, ebből juthat a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának megvalósítására, a Sió-csatorna felújítására, a Balaton vízminőségi állapotát befolyásoló intézkedésekre.

A közlekedés fejlesztésére 95,5 milliárd forint támogatás mehet, egyebek között a Szántód-Kőröshegy-Balatonszentgyörgy vasút vonalszakasz felújítására, a Balatoni közlekedési rendszer összehangolására, vasútállomások rekonstrukciójára.

Az érintett három megye területfejlesztésre 31,56 milliárd forintot fordíthat, humán erőforrás fejlesztésekre pedig 32 milliárd forintot juttat a kormány a rendelet értelmében.

A kormányhatározat 2. számú mellékletében további 24,5 milliárd forintot biztosít egyebek között elkerülőút építésére, iparterület-fejlesztésre, minőségi szálláshely-beruházásokra, a Bahart Zrt. fejlesztéseire. [Híradó.hu]”

Forrás:
A három megyei önkormányzat írja és menedzseli a balatoni pályázatokat; Miniszterelnökség; 2016. február 26.
Miniszterelnökség: a tó körüli megyék írják, menedzseljék a balatoni pályázatokat; Miniszterelnökség/MTI; 2016. február 26.