Skip to main content
gazdaságinformatikatechnika

A mi cégünk nem az uniós forrásokon csüng

Szerző: 2016. március 7.No Comments

Januárban 2015 vállalkozói példaképe lett Sméja Miklós. Cége, a Research Institute Hungary olyasmivel foglalkozik, amivel itthon senki más, de Európában is kevesen: digitalizálják a munkafelvételt az autószerelő műhelyekben. Néhány éve még a LogMeIn egyik mérnöke volt, ma viszont saját vállalkozásával a startupok tűzkeresztségét jelentő megtérüléshez, a break evenhez közelít egy rögös terepen.
Kérem, magyarázza el, mivel foglalkoznak, mintha 12 éves lennék.
Autószervizeknek fejlesztünk alkalmazást és robotot. Előbbit tabletre, utóbbi a munkafelvételt gyorsítja. Képzelje el, hogy javítani viszi az autóját. A szerviz átveszi az autót, és itt lép be a szoftverünk: az alkalmazás részletesen felméri az autó állapotát. Mielőtt telefonon egyeztet a szervizzel, átfogó, érthető és precíz riportot olvashat az okostelefonján, lát fotókat, és az is világos, melyik probléma milyen súlyos. Ha a tulajdonos annyira tudatos, hogy például minden gumicsere alkalmával készített ilyen felmérést, akkor később, amikor el akarja adni a kocsit, vastagon megtérül a ráfordítás, hiszen az autó életútja elektronikus formában dokumentált, ezért hiteles. A szerviz többletbevételre tesz szert, meg tudja különböztetni magát a piacon és folyamatosan szavatolja a minőségi munkát, az ügyfelek pedig nem is gondolkodnak más szervizben a következő alkalommal.

Nem tart tőle, hogy elveszi az autószerelők munkáját?
Semmiképp, sőt a szoftverünkkel magasabb színvonalon tudnak dolgozni. A tulajdonosok is jobban megértik, mi a baj, mit kellene javítani. A papíralapú ügyintézés digitalizálása már sok iparágban megtörtént, még a kormányhivatalokban is vonalkódon olvassák be a dokumentumokat. Ehhez képest vicc, hogy 2016-ban a szerelők papíron ikszelgetik, hol a hiba a kocsin. A mi eszközünkkel az eBayen, Amazonon és Uberen szocializálódott fiatalokat is el lehet érni – ők már igénylik az ilyenfajta kommunikációt. A családok második legértékesebb vagyontárgya az autó, szóval elég fontos a tárgyilagos és részletes munkalap. A mi módszerünkkel így mindkét fél jól jár.

Az előző munkahelye a LogMeIn. Akkor már világhírű volt, amikor eljött onnan?
Nem, én épp a tőzsdére lépés előtt mondtam fel.

Sosem bánta meg?
Dehogy, sőt nagyon jó kapcsolatban maradtunk. Ám míg ott tisztán szoftveres munkát végeztem, most azt látom, hogyan formál a csapat ötletből eladható terméket, össze is kell tartanom ezt a csapatot, nyakig benne vagyok az üzletfejlesztésben. Nagyon tisztelem, ahogy a LogMeIn dolgozik, de amivel most foglalkozhatok, nekem tízszer érdekesebb, mint az akkori területem.

Mi a távlati céljuk?
Azzal már nagyon elégedett lennék, ha a használtautó-portálokon megjelenne egy API gomb az adott autó szerviztörténetére. Az összes karcolásról, minden horpadásról az újrahúzott zománcrétegek alatt. Ehhez több százezer autót kell a mi rendszerünkkel digitalizálni, növelnünk kell a piaci súlyunkat – ez a mi nagy kihívásunk.

Mit gondol, a magyar startuplendületben mennyi puncs van még?
Én abszolút hiszek benne, szerintem ezt folytatni kell. Sokat tanulhatnánk Izraeltől. Pedig ott sem csak géniuszok születnek, hozzánk hasonló emberek élnek, akik hihetetlenül támogató atmoszférában kezdenek vállalkozni. Már nagyon várom, hogy itthon is beinduljon valami hasonló, jöjjenek még és még a programok, az elérhető pályázatok, menjen csak a pénz az inkubációba és az oktatásba. Ha a fiatalok támogatóbbnak éreznék a közeget, sorra örülhetnénk az akár a Preziéhez mérhető sikereknek.
Németországban induló cégként fél év alatt nyertünk forrást, itthon a három lezárt pénzügyi év híján akkor esélyünk sem volt. Így hát a Research Institute Hungary nem az uniós forrásokon csüng. De az is jó érzés, hogy a befektetők bíztak bennünk, és a saját munkánkkal jutottunk előre. Őrülten érdekes, amikor az ember olyat álmodik, amit első blikkre mindenki képtelenségnek tart. Aztán egy szép napon nagyot néznek – hoppá, talán mégsem volt ez akkora butaság. Személy szerint minden fiatalt arra biztatok, ha van ötlete, próbálja ki magát, merjen belevágni, és legyen kitartása végigcsinálni, amit elkezdett.”

Forrás:
A mi cégünk nem az uniós forrásokon csüng; Esze Dóra; Üzletrész; 2016. március 4.