Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatikaszakirodalom

Közösségi intranetek a közigazgatási szervezeteken belül: szempontok a tudás belső megosztásához és kezeléséhez

Szerző: 2016. március 28.No Comments

„Közösségi intranetek a közigazgatási szervezeteken belül: szempontok a tudás belső megosztásához és kezeléséhez

A szövetségi kormányzat zöme még nem tart itt, de néhány közigazgatási szervezet úttörő szerepet játszik a közösségi média belső, a szervezeten belüli kommunikációban való használatában. Ines Mergel tanulmánya az ő tapasztalatukat elemzi. A levonható tanulságokat és hatékony gyakorlatokat keresi.

„A közösségi intranetek” írja Ines Mergel „olyan belső közösségi hálózatok, amelyek az informatika eszközeire – automatizált hírelosztás, wikik, csetek (üzenetküldés), blogok – támaszkodva teremtik meg az alkalmazotti részvétel lehetőségét.” Használnak továbbá belső profil oldalakat is, az emberek szaktudását és érdeklődési körét bemutató, a Facebookhoz vagy LinkedInhez hasonló, személyes honlapokat. Ezeket aztán az előbb említett eszközökkel kombinálva használják.

A jelentés négy példát elemez. Kettő közülük egy-egy szervezeten belüli alkalmazás: Külügyminisztérium és a NASA. Kettő pedig szervezetek közötti alkalmazás: az Egyesült Államok Hírszerző Közössége (16 önálló szervezet) és a teljes kanadai szövetségi kormányzat.

A szerző szerint: „A legtöbb szervezeti közösségi hálózat kudarcokkal terhelt”, de feltárja a kudarcok okait és azt, hogy a sikeres közösségi intranet kezdeményezések hogyan tudják ezeket elkerülni és hogyan tudnak fejlődni.”

Forrás:
The Social Intranet: Insights on Managing and Sharing Knowledge Internally; Ines Mergel; Using Technology Series, IBM Center for The Business of Government; 2016. (pdf)