Skip to main content
gazdaságinformatika

Digitális szőlőművelés Németországban

Szerző: 2016. március 29.No Comments

„Néhány régióban már alkalmazzák a szenzorokat a bortermesztésben, az első tapasztalatok kedvezőek.

Eddig a borászok kizárólag a bortermelő vidékkel kapcsolatos tudásukra és a hosszú évek tapasztalataira hagyatkozhattak. Azonban néhány borász, köztük a német Reinhold Haart is immár a dolgok internetére épít. Az Intel és a MyOmega System Technologies közösen fejlesztették ki a TracoVino nevű döntéstámogató rendszert, amely napenergiával működtetve méri az időjárási adatokat, így a gazdálkodók pontosan láthatják, hogy a bortermelő terület egyes részein milyen hőmérsékleti viszonyok vannak, mennyire párás a levegő, mennyire süt erősen a nap, milyen a talaj pH-értéke és mennyire gazdag tápanyagokban. Mindez hozzájárulhat a jobb minőségű borok megjelenéséhez, hiszen látható, hogy mikor optimálisak a feltételek.

A borászok egy okostelefon-alkalmazás segítségével férhetnek hozzá a mért adatokhoz, emellett az információkat a rendszer titkosítva az Intel felhőplatformjának is elküldi. A borászok a saját cloud-alapú alkalmazásukon keresztül lehívhatják a legfontosabb előrejelzéseket az általános helyzettel, a lehetséges kártevőkkel és a várható szőlőmennyiséggel, illetve -minőséggel kapcsolatban, ezáltal bármikor be tudnak avatkozni.

Christoph von Schierstädt, az Intel szóvivője közölte, hogy körülbelül hat hétig tart, amíg valaki hasznos adatokat kap. Az információk elemzése teljesen rájuk van bízva. A TracoVino vagy a meglévő WiFi- vagy az Ethernet-hálózat segítségével tud kommunikálni. Egy szenzorállomás kb. egy hektárt tud lefedni. Amennyiben például valakinek a bortermelő vidékén a hegy száraz talajú, míg a völgyben nedves a talaj, akkor ennek alapján beállítható az öntözés gyakorisága.”

Forrás:
Okosbor – elérhetők az első tapasztalatok; SG.hu; 2016. március 22.
In (Traco)Vino veritas: Das Internet der Dinge revolutioniert den Weinanbau; YouTube
Lásd még: Korábbi cikkeink a digitális szőlőművelés magyar megvalósításáról