Skip to main content
közigazgatás: magyarterületfejlesztés

Előrehozná az EU-s források felhasználását a Tolna megyei önkormányzat

Szerző: 2016. április 18.No Comments

„A Tolna megyei integrált területi program (ITP) módosítását kezdeményezi a Tolna megyei önkormányzat, amely közel tízmilliárd forint átcsoportosításával előrehozná az európai uniós források felhasználását.

A Tolna megyei közgyűlés pénteken döntött az ITP módosításáról, amelynek kezdeményezésére minden év április 30-ig van lehetőség a Nemzetgazdasági Minisztériumnál.
Fehérvári Tamás (Fidesz-KDNP), a közgyűlés elnöke előterjesztésében többek közt azzal indokolta a döntést, hogy a térségi gazdaságfejlesztés és a népességmegtartó településfejlesztés terén várhatóan nagyobb forráskeretre lesz szükség. A törekvés összhangban van a hatékony, gyors forrásfelhasználásra vonatkozó kormányzati szándékkal is – írta az elnök.

Tolna megye a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 27,5 milliárd forintot fordíthat fejlesztésekre, amelyből 2016-ra 16,7 milliárd forintra hirdettek meg pályázatokat. A mostani módosítással újabb 9,8 milliárd forintos forráskeret nyílik meg – mondta Naszvadi Balázs, az önkormányzati hivatal területfejlesztési osztályvezetője az MTI-nek. 2017-re mintegy kétmilliárd forint pályázható összeg marad, ami a maradványösszegekkel hárommilliárd forintra nőhet, 2018-ban a források felhasználása be fog fejeződni – tette hozzá.

A megyei önkormányzat a TOP öt fő területén tett közzé pályázati felhívásokat. Az eddigi tapasztalatok szerint nagyobb az igény a kijelölt forrásoknál a zöld városok programban, amelynek támogatásával városrészek helyreállítására lehet pályázni a zöldterületek növelésével. Itt a 600 millió forintos keret egymilliárd 19 millió forintra nő. Többszörös az igény az ipari parkok létrehozására is, amelynek esetében 1,2 milliárd forint helyett 1,6 milliárd forint lesz a pályázható keret, a piacterek fejlesztésére, helyi termelőkkel való együttműködésre az eredeti 977 millió forintos keret egymilliárd forinttal nő. Szintén jelentős, mintegy nyolcmilliárd forintos igényt jeleztek az önkormányzatok épületenergetikai beruházásokra, amelyre 3,5 milliárd forint állhat rendelkezésre az előrehozott összegekkel együtt.”

Forrás:
Előrehozná az EU-s források felhasználását a Tolna megyei önkormányzat ; Magyar Idők; 2016. április 15.