Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődés

Harmadára csökkent a Klik adóssága

Szerző: 2016. április 18.No Comments

„Csaknem a harmadára, 5,2 milliárd forintra csökkent a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) tartozása március végére – értesült a Magyar Idők.

Az intézményfenntartó tartozása február 29-én még 14,4 milliárd forint volt, ami egy hónap alatt több mint 64 százalékkal csökkent.

A lap szerint a Klik felhívta a figyelmet arra is, hogy több mint 11,6 milliárd forintot utaltak át a tankerületek részére a már lejárt és a folyamatosan felmerülő szállítói számlák rendezésére.

Felidézték: Pölöskei Gáborné, a Klik elnöke korábban elmondta, hogy három ütemben fizeti ki a tartozásait a központ.
Az első körben 8,6 milliárd forint értékben 90 ezer lejárt számlát fizettek ki a kis- és középvállalkozóknak, a második szakaszban 27 ezer számla feldolgozása történt meg, míg a harmadik körben a nagyobb összegű számlákat rendezik.”

—–

„A központ cáfolta azokat a sajtóinformációkat, melyek szerint veszélybe kerülhet az iskolák őszi működése.

A központ közleményében emlékeztetett arra, az állami intézményfenntartó 38 milliárdos forrás felhasználására kapott engedélyt a kormánytól azért, hogy rendezze a lehető legrövidebb időn belül a tartozásait.

A napi.hu pénteken arról írt, hogy a Klik az idei, későbbi hónapokra vonatkozó kiadási keretének terhére rendezte tartozásait, s a novemberi, decemberi pénzeit költi el most tavasszal. Ez viszont azt jelentené – szigorúan logikai alapon -, hogy ha a kormány vagy a parlament nem intézkedik, akkor az év végére a közoktatás csődbe jutna, hiszen csaknem egyhavi forrást föléltek már most – olvasható a cikkben.

A központ ezzel összefüggésben azt közölte, hogy a tartozásállománya 64 százalékkal csökkent egy hónap alatt. Nem igazak azok a hírek, hogy ezáltal veszélybe kerülne az iskolák őszi működése, a kormány biztosítja a fenntartó számára a szükséges forrást ahhoz, hogy az iskolák biztonságosan és megfelelő színvonalon el tudják látni a rájuk bízott diákokat – írták.

Kitértek arra is, hogy készül az idei költségvetési törvény módosításának javaslata, amely megnyugtatóan rendezi december 31-ig az állami fenntartású köznevelési intézmények forrásigényét, és fedezi a béreket, köztük a szeptemberi pedagógus-béremelést és az egyéb, a működéshez szükséges dologi költségeket is. Az állami intézményfenntartó jövő évi költségvetése 23 százalékkal, azaz 100 milliárd forintot meghaladó összeggel nő.”

Forrás:
Harmadára csökkent a Klik adóssága; Híradó.hu; 2016. április 14.
Egy hónap alatt 64 százalékkal csökkent a Klik tartozása; Híradó.hu; 2016. április 15.