Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Az ország, ahol a miniszteri twitterezés szinte kötelező

Szerző: 2016. április 18.No Comments

„Lenyűgöző mértékű az indiai politikai vezetés közösségi média iránt mutatott affinitása.

Twitterben mért siker
Indiában a politikai vezetés nemcsak hogy érti, de aktívan ki is használja a világhálóban, azon belül is a közösségi médiában rejlő lehetőségeket. Az ázsiai ország 2014-ben megválasztott első számú ember, Narendra Modi a szakértők szerint már a pozícióját is annak köszönheti, hogy rendkívül jól megkomponált kampányt folytatott a közösségi hálózatokon keresztül.

A miniszterelnök jelenleg közel 20 millió követővel büszkélkedhet Twitteren, aminél több csak Barack Obama amerikai elnöknek, illetve Ferenc pápának van a világ vezetői között. Utóbbinak is csak úgy, hogy a párhuzamosan több különböző nyelven vezetett fiókjainak követőit összeadjuk. Indiában az „abszolút kategóriában” amúgy szintén harmadik helyezett az országvezető, akit csak két bollywoodi szinészsztár előz meg népszerűségben.

Modi, pontosabban a stábja most egy szokatlan módon értékelte a kormánytagok teljesítményét. Rangsor készült ugyanis a miniszterekről, azok Twitteren mutatott aktivitása, népszerűsége alapján. A listát a külügyminiszteri posztot vivő Sushma Swaraj vezeti. Nem véletlenül, hiszen tavaly egy globális kutatás őt hozta ki a legnagyobb számú követővel rendelkező külügyminiszternek. A nagyságon kívül az aktivitás is megsüvegelendő, hiszen nem egy esetben oldott meg diplomáciai ügyeket a fiókjához címzett kéréseket kivizsgálva. Az egyik ilyen egy indiai nő kimentése volt az Egyesült Arab Emirátusokból, ahol a munkát vállaló nőt bezárva tartották egy szobában.

A külügyi tárca mellett kimagaslóan szerepelt a vasúti minisztérium is, amelynek vezetőjéhez szintén lehet akár közvetlenül is segítségért fordulni. A minisztérium azonban egyébként is igyekszik megkönnyíteni a kommunikációt, hiszen seregnyi fiókot üzemeltet térségre és témára bontva, amelyeket külön Twitter-csoport kezel és felügyel a tárcánál.”

Forrás:
Az ország, ahol a miniszteri twitterezés szinte kötelező; Bitport.hu; 2016. április 14.