Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Önkormányzatok: Állandó lehet a pénzügyi ellenőrzés

Szerző: 2016. április 27.No Comments

„Kiterjesztené és egységesítené az elektronikus közigazgatást a kormány, megakadályozva az eladósodási folyamatok elindulását.

Alig burkoltan az önkormányza­tok további eladósodását is akadályozná az elektronikus közigazgatás országos kiterjesztéséről szóló belügyminisztériumi javaslat, melyet a minap nyújtott be a tárca az Országgyűlésnek.
Az elektronikus közigazgatás kiterjesztésének lényegi eleme az önkormányzatoknál folyó, a teljes lakosságot érintő közigazgatási munka számítástechnikai eszközökkel történő támogatása az állam részéről – olvasható a Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett előterjesztésben, mely az úgynevezett ASP (Application Service Provider) rendszer, egyfajta központi szolgáltatásként való, országos szintű kiterjesztését célozza. Néhány település már, önkéntes jelleggel, alkalmazta a technológiát, ám a cél egy egységes informatikai szisztéma kialakítása az önkormányzati feladatellátáshoz. Egy olyan adattárházat is létrehoznának ezzel összefüggésben, amely biztosítja az önkormányzatok gazdálkodásával kapcsolatos adatok elemzését, illetve az „önkormányzati adatszolgáltatá­sok központi alapokra való helyezését”. Az indoklás megemlíti az eladósodási folyamatok megindulásának felismerését és megakadályozását, a feladatfinanszírozás, illetve a likviditási helyzet folyamatos nyomon követését, továbbá a helyi gazdálkodási feladatok támogatását a „folyamatos állami pénzügyi ellenőrzés feltételeinek biztosítása érdekében”.

Ez utóbbi kitétel kapcsán terjedt el egyes szakmai körökben, hogy a kormány, tovább csorbítva önállóságukat, beleszólhatna a települések pénzügyi döntéseibe is akár. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban a közelmúltban egy ellenzéki írásbeli kérdésre adott parlamenti válaszában tisztázta: semmilyen formában nem szándékoznak korlátozni az önkormányzati jogokat, sőt, rendszeresen egyeztetnek a megyei jogú városok polgármestereivel és a megyei közgyűlések elnökeivel. Aláhúzta, a sajtóhírekkel ellentétben a kormány nem rendelt semmiféle tanulmányt, amely azt célozza, hogy szoros kontrollt alakítsanak ki a települések felett, és tömegesen zárjanak be helyi hivatalokat. „Ha önöket valóban érdekelné az önkormányzatok helyzete vagy az önkormányzatok működésének kérdései, nem engedték volna, hogy ezerháromszázmilliárd forint adósságot termeljen kormányzásuk alatt a rendszer” – jegyezte meg. Megerősítette, a jelenleg is működő alkalmazás uniós forrásból valósult meg, és a pilot üzem nyomán jutottak arra, hogy az informatikai szempontból elmaradott, forráshiányos hivatalokat érdemes, sőt szükséges központilag segíteni. Vagyis – tette hozzá – indokolt az egységesség.

Az ASP országos kiterjesztése a hivatalok munkavégzése mellett központi célokat is szolgál, ilyen például az önkormányzatok aktuális vagyoni helyzetének ismerete. Ugyanakkor a jogi, valamint adatvédelmi és technikai garanciák biztosítják az informatikai rendszerek esetében – bankszektor, köz- és magánegészségügy –, hogy csak az arra jogosítottak kizárólag a feladatellátásukhoz szükséges mértékben ismerhessék meg a rendszerekben tárolt adatokat. Ezzel együtt a vonatkozó jogszabály igenis feljogosítja a kormányt arra, hogy az önkormányzatok gazdálkodási információit megismerje. „Nem az történik, hogy a kabinet megmondja, az önkormányzat mire költse a pénzt, hanem a rendszerrel látja, mire költi. A gazdasági függetlenséget ez nem csorbítja” – szögezte le.

A Ház előtti javaslat alapján a központi informatikai rendszerhez való csatlakozás kötelező lenne a települések számára, a részleteket azonban majd kormányrendeleti szinten szabályoznák.

Alkotmánybíróság elé vinnék a törvényt
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége egyetért azzal – ahogy azt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége részéről bejelentették –, hogy az Alkotmánybíróság elé kerüljön a szabályozás, ha a parlament elfogadja – nyilatkozta lapunknak Gémesi György, a szövetség elnöke. Szerinte az elképzelés súlyosan sértené az önkormányzatiságot, lényegében gyámság alá venné a településeket. Felvetésünkre megjegyezte, mivel a helyhatóságok már csak kormányzati beleegyezéssel vehetnek fel hitelt, nem érti a további eladósodás megakadályozásáról szóló érvet.”

Forrás:
Állandó lehet a pénzügyi ellenőrzés; Kacsoh Dániel; Magyar Hírlap; 2016. április 25.