Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Varga Mihály a Magyar Államkincstárról

Szerző: 2016. május 1.No Comments

„A Magyar Államkincstár sikeres szervezet, amelyre a kormány továbbra is támaszkodik költségvetési- és gazdaságpolitikája végrehajtása során – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az alapításának húszéves évfordulóját ünneplő intézmény szakmai konferenciáján.

A tárcavezető hozzátette: a kincstári rendszer a közpénzek hatékony, takarékos és ellenőrzött felhasználását szolgálja.

A Kincstár magalakulása óta tevékenysége, és ezzel együtt az intézménnyel kapcsolatban álló szervezetek köre is jelentősen bővült – emlékeztetett Varga Mihály. Hozzátette: olyan nem klasszikus kincstári feladatokkal is foglalkozik, mint amilyen az illetményszámfejtés, az állampapír-forgalmazás, a lakossági, az uniós és a nemzetközi támogatások kezelése vagy éppen a törzskönyvi nyilvántartás vezetése. Ezen túlmenően a közpénzforgalom 25 százalékát biztosítja.

A szakminiszter az elkövetkező időszak feladatait ismertetve rámutatott: a Kincstár működését úgy kell átalakítani, hogy a szervezet ügyfélorientált kormányzati szolgáltató és információs központtá alakulhasson. A kormány három területen kíván előrelépést tenni: a kormányzati és a törvényhozási döntéshozatal támogatásában, a szolgáltatási színvonal további növelésében, valamint az adófizetők, a befektetők és a nemzetközi szervezetek számára nyújtott naprakész és pontos információszolgáltatás területén – ismertette a tárcavezető a Modern Kincstár – koncepció alapjait. Ezeknek a céloknak az eléréséhez – a már folyamatban lévő fejlesztéseket is ideértve – meg kell újítani a Kincstár szervezeti kereteit, az ügyviteli folyamatokat és az informatikai támogató rendszereket is. Cél az, hogy a Kincstár képes legyen a teljes magyar önkormányzati rendszer számára a számlavezetést biztosítani – szögezte le.

A Magyar Államkincstár fontos szerepet kap az állampapírok forgalmazásában is. Azon célunk elérésében, hogy az államadósságon belül minél jobban csökkentsük a devizaadósság részarányát komoly szerepe volt annak, hogy 2012-ben elindítottuk a lakossági programot – szögezte le a szakminiszter. A lakosság növekvő szerepvállalásával ugyanakkor nemcsak a devizaarány csökken, hanem stabilabbá is válik az adósságfinanszírozás – tette hozzá kiemelve, hogy a program eredményességét jól tükrözi, hogy a lakosság kezében lévő állampapírok állománya az elmúlt négy évben folyamatosan emelkedett.”

Forrás:
Modern Kincstár: középpontban az ügyfelek; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2016. április 28.
Lásd még: Az államkincstár lehet az önkormányzatok számlavezetője; Híradó.hu; 2016. április 29.