közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Húsz éves a Magyar Államkincstár

Szerző: 2016. május 1.No Comments

„Az idén 20 éves Magyar Államkincstár a hazai pénzforgalom mintegy 25 százalékát bonyolítja le, emellett mintegy 870 milliárd forint értékű forintban kibocsátott, illetve 570 millió euró devizában kibocsátott magyar állampapírt kezel az ügyfelek számláin – mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke szerdán Budapesten a kincstár által rendezett nemzetközi konferencián.

A Magyar Államkincstár fennállásának húsz éves évfordulója alkalmából tartott kétnapos nemzetközi konferencia megnyitóján dr. Dancsó József elnök elmondta: a kincstár mintegy 13 ezer intézmény számláját vezeti, és hozzávetőleg 900 ezer közalkalmazott, illetve köztisztviselő számára végez havonta bérszámfejtést, az államkincstárnak napjainkban több mint 4000 munkavállalója van.

A Magyar Államkincstár elnöke, a ,,Modern kincstár” címmel megtartott előadásában kiemelte: a kincstár több mint 200 különböző állami feladatot lát el, ezek közé tartozik a központi, állami intézmények pénzellátása, a likviditásuk menedzselése, ezek között legfontosabbként felelős az állami költségvetés végrehajtása során a pénzforgalom lebonyolításáért és elszámolásáért.

Dancsó József aláhúzta: a közelmúltban fogadták el az intézmény középtávú stratégiáját, a cél az, hogy már a közeljövőben az államkincstár is biztosítani tudjon minden olyan szolgáltatást, amely a központi költségvetés és az alrendszerek számlavezetésével, betéteinek és befektetéseinek biztonságos kezelésével kapcsolatos. Ennek érdekében az elmúlt hónapokban megújították és egységesítették a kincstár számlavezető rendszerét.

Az államkincstár elnöke kifejtette: alapítása óta a szervezet folyamatosan új feladatokat kap, például a Területfejlesztési Operatív Programokkal összefüggő teendőket, de ilyen az állampapír-forgalmazás is. Dancsó József kiemelte: az államkincstár a magyar állampapír-állomány mintegy 20 százalékát kezeli, összesen 77 értékpapír forgalmazó irodát működtet.”

Forrás:
Húsz éves a Magyar Államkincstár; Magyar Államkincstár; 2016. április 29.