Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldön

Berlinben gyakorlatilag betiltották az AirBnb-t

Szerző: 2016. május 2.No Comments

„Május elsejétől hatályos a törvény, ami az esetek többségében gyakorlatilag ellehetetleníti az Airbnb működését a német fővárosban. Az Airbnb lényege, hogy bárki bérbe adhatja lakását pár napra a városba látogató vendégeknek, az új törvény pedig pont ezt a lehetőséget tiltja be, alig pár kivételt megengedve.
Ráadásul a szabály mellé erős ösztönzőt is raktak, hogy senkinek ne legyen kedve szabályt szegni, akár 100 ezer eurós büntetést is kaphat, akit vétségen kapnak.

A nagyon erős szigorítás mögött az óriási albérlethiány áll: Berlinben legendásan nehéz lakást találni, az Airbnb és a hasonló közösségi szálláscsináló oldalak terjedésével pedig az albérletpiac még jobban összeszűkült, hiszen sok főbérlő látta úgy, nagyobbat tud szakítani a turisták megvendégelésén.

A szigorítás után persze azért maradnak még legális lehetőségek: szobát kiadni továbbra is lehet, ha a kiadandó terület nagysága nem haladja meg a lakás összméretének 50 százalékát. Illetve a főbérlők kérhetik a helyi önkormányzattól írásban, hogy kapjanak felmentést és kiadhassák rövidtávra az egész lakásukat is, de ilyenkor meg kell magyarázniuk, hogy miért van erre szükségük, és simán lehet hogy elutasítják majd a kérésüket.

Aki pedig engedélyt kap, az nem adhatja drágábban a lakást Airbnb-n sem, mint amennyi az adott környéken az átlagos albérletár egy hasonló méretű lakásért. Mivel a berlini albérletpiac árai törvényileg vannak szabályozva, ez azt is eredményezi majd, hogy a nagy profit lehetősége odalesz a rendszerből.

Ezekhez a változásokhoz fontos azt is tudni, hogy a berliniek többsége nem lakástulajdonos, a legtöbb ingatlan még mindig önkormányzati kézben van. Ráadásul ezt a törvényt már 2014-ben elfogadták, csak két évnyi felkészülési időt kaptak a főbérlők, ez jár le most.

Az is látszik, hogy a törvény hatályba lépésének közeledte már megtette a hatását, az elmúlt pár hónapban 40 százalékkal csökkent az Airbnb-n elérhető berlini lakások száma: februárban még 11 ezer, míg márciusban már csak 6700 teljes lakást kínáltak rövidtávú kiadásra.

A városvezetés arra számít, hogy már hónapokon belül ezer olyan lakás jelenik majd meg a bérlakáspiacon, amit eddig turistáknak adtak ki, hosszabb távon pedig tízezer lakás felbukkanását várják. Mellé komoly építkezések is megindultak Berlinben, a következő tíz évben 50 ezer új bérlakást terveznek felhúzni a 3,5 milliós városban. ”

Forrás:
Berlinben gyakorlatilag betiltották az AirBnb-t; Horváth Bence; 444.hu; 2016. május 1.