közigazgatás: magyar

Elfogadhatatlan az iskolák teljes körű államosítása – Országos önkormányzati szövetségek közös nyilatkozata

Szerző: 2016. május 7.No Comments

„Több önkormányzati szövetség is elfogadhatatlannak tartja a kormány tervét, amely szerint teljesen állami kézbe vennék az iskolákat, és azonnali konzultációt kezdeményeznek az oktatásért felelős tárca vezetőjével. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) ez ügyben kiadott közös nyilatkozatához csatlakozott a Községek és Kistelepülések Országos Önkormányzati Szövetsége is.

Az alulírott országos önkormányzati szövetségek, támogatva a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kezdeményezését elfogadhatatlannak tartják a kormánynak az iskolák teljes államosításával kapcsolatos kezdeményezését.

Az önkormányzati szövetségek sajnálattal állapítják meg, hogy a kormány nem tanult a KLIK három éves tevékenysége eredményeként bekövetkezett bukásából és továbbra sem támaszkodik az önkormányzatok tapasztalataira, együttműködésére és segítő támogatására.

– A szövetségek a közoktatás biztonságos működése szempontjából veszélyesnek ítélik meg, az önkormányzatok teljes kiszorítását az oktatási intézmények üzemeltetéséből is.

– A szövetségek elfogadhatónak tartják az államnak a fenntartás egységesítésével kapcsolatos törekvéseit, de csak abban az esetben, ha az önkormányzatok is lehetnek – önkéntes alapon – intézményfenntartók, ott ahol ennek a feltételei adottak.

– A szövetségek ragaszkodnak hozzá, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő oktatási intézmények működtetési jogát az önkormányzatok gyakorolhassák, és a szükséges és arányos finanszírozást megkapják; hasonlóan az alapítványi, egyesületi és egyházi fenntartású oktatási intézményekhez.

– A szövetségek figyelmeztetik a kormányzatot, hogy amennyiben mégis sor kerül az iskolarendszer teljes államosítására, abban az esetben az önkormányzatok elhatárolódnak a működtetésből származó konfliktusok és problémák megoldásától. Az önkormányzati szövetségek azonnali konzultációt kezdeményeznek az oktatásért felelős tárca vezetőjével, a részletek megtárgyalása és kidolgozása érdekében.”

Forrás:
Elfogadhatatlan az iskolák teljes körű államosítása – Országos önkormányzati szövetségek közös nyilatkozata; Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ); 2016. május 4.
A közös nyilatkozat (pdf)