Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődés

Kormányinfo: intézményátszervezés, leépítések és oktatásügy

Szerző: 2016. május 14.No Comments

„…A minisztert megkérdezték a háttérintézmények átszervezéséről is. Kifejtette, hogy a jövő évi költségvetésben 32 milliárd forintos kiadáscsökkenéssel számolnak emiatt. Beszámolt arról is, hogy a kormányhivatalok létszámát csökkentik négyezerrel, ebből körülbelül háromezren átkerülnek a járási hivatalokhoz. Megjegyezte: arról van szó, hogy bizonyos elsőfokú eljárások átkerülnek a járási hivatalokhoz, ahol körülbelül 20 ezer ember dolgozik majd, köztük korábbi háttérintézményi dolgozók. Jelezte azt is, hogy a távozók lelépési pénzéről még nincs végleges döntés, a kormány mérlegeli, hogy kilépőket támogatja vagy a piaci munkaadókat az érintettek alkalmazása érdekében.

A minőség javítása az oktatási átalakítások célja
A minőség javítását jelölte meg az oktatásban történő átalakítások céljaként Lázár János. A miniszter a szakképzés átalakításáról szólva közölte: céljuk az, hogy a szakgimnáziumok elvégzése után a diákok érettségi birtokában dönthessenek arról, hogy munkába állnak vagy továbbtanulnak. A miniszter elmondta, azt szeretnék, hogy a magyar iskolarendszer Európa egyik legjobbja legyen. A gyerekeknek versenyképes tudásra van szükségük, ehhez át kell alakítani a jelenleg rossz iskolarendszert – tette hozzá. Megerősítette, hogy 2018 őszére felülvizsgálják a Nemzeti alaptantervet.

A kormány várhatóan támogatni fogja, hogy az állami intézményfenntartást úgy alakítsák át, hogy lesz egy a szaktárca alá rendelt, Klebelsberg elnevezésű oktatási központ, amely alatt 57 tankerületi központot alakítanak ki – közölte, hozzátéve: a tankerületi központok gyakorolják majd a fenntartói jogokat és működtetik az iskolákat; a tankerületi központok önálló költségvetési szervek lesznek, önállóan gazdálkodnak. Változni fog az iskolaigazgatók jogköre is. Arra van egy javaslat – mondta -, hogy a tankerület vezetőjének kompetenciája a felmentésre és a kinevezésre terjedjen ki, a munkáltatói jogokat az iskolaigazgató gyakorolja, akinek gazdálkodási felelőssége is lesz bizonyos mértékben.

Lázár János szólt arról is, hogy a szakiskolákból szakközépiskolák, a szakközépiskolákból szakgimnáziumok lesznek. Az átalakítás okaként szintén a minőség javítását említette, valamint azt, hogy ma a szakközépiskola elvégzése után plusz egy évet kell tanulniuk a diákoknak OKJ-s képzésen, hogy munkába állhassanak. A miniszter szerint a cél az, hogy a szakgimnázium elvégzésével, négy év alatt a diákok érettségit szerezzenek és megtanuljanak egy szakmát is. Megjegyezte, az átalakítást hároméves előkészítés előzte meg. Hozzátette: az átalakítás után a szakközépiskolákban tanul majd a gyerekek 20 százaléka, a szakgimnáziumokban 35-40 százalékuk, a gimnáziumokban a 30-35 százalékuk….”

Forrás:
Miniszterelnökség; 2016. május 12.