Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyartávközlés

NMHH: A Digi és a Vodafone jelentkezett a 3400–3800 MHz-es sávért

Szerző: 2016. május 14.május 15th, 2016No Comments

„Két jelentkezőt vett nyilvántartásba a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala a 3400–3800 MHz frekvenciasávban elnyerhető frekvenciahasználati jogosultságok megszerzését célzó árverési eljárásban. A frekvenciasáv a nagy adatátvitelt igénylő szélessávú mobilszolgáltatásokra és olyan vezeték nélküli felhordó hálózatok kiépítésére alkalmas, amelyek megteremtik az egyes hozzáférési pontok és a használók rendszerei közötti kapcsolatot, továbbá az állandó helyű hozzáférési hálózatok kiépítését is lehetővé teszi.

Az 2016. április 11-én kiírt árverési eljárásban két jelentkezés érkezett, az alaki érvényességének vizsgálat szerint mindkét beadott ajánlat megfelelt a formai követelményeknek. Ez alapján a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. és a Vodafone Magyarország Zrt. versenyezhet a 3400–3800 MHz frekvenciasávban megszerezhető frekvenciahasználati jogosultságokért.
Az árverési szabályok alapján az eljárás első szakaszában az NMHH az alakilag érvényes jelentkezést benyújtó jelentkezők listáját csütörtökön a honlapján hivatalosan is közzétette (LINK). A nyilvántartásban szereplő adatok közül a résztvevők neve, valamint az azonosításukra szolgáló adatok nyilvánosak.

A nyilvántartásba vétellel az eljárás első szakasza lezárult, a hatóság ezután az ajánlatok tartalmi vizsgálatát kezdi meg. Az eredményhirdetés néhány héten belül várható, a jogszabályi előírások szerint a döntést az árverési kiírás időpontjától számított 150 napon belül kell meghozni. A leendő nyertesek a frekvenciákat 2034-ig jogosultak használni. [NMHH]

————–

„…Az különösen érdekes, hogy a DIGI ismét pályáz. A cég ugyanis a legutóbbi nagy tenderen elnyert frekvenciáival kapcsolatos terveiről is mindössze egyszer nyilatkozott, azóta semmiféle információ nincs arról, hogy mikor lépne negyedik saját infrastruktúrával rendelkező szolgáltatóként a hazai mobilpiacra.

Mire jó a most meghirdetett frekvenciasáv?
A közelmúltban készítettünk interjút Vári Péterrel, amelyben az NMHH főigazgatója beszélt az új négy éves spektrumstratégiáról is. Mint mondta, az új stratégia értelmében az NMHH számos frekvenciát értékesíthet különféle célokra. Ezek többsége a meglévő hálózatok javítását vagy speciális helyi hálózatok létesítését célozza. (A legnagyobb izgalommal a 700 MHz-es spektrumot várják a szolgáltatók, amelyre az Antenna Hungáriának 2020-ig van használati joga.)

A most árverésre bocsátott 3400–3800 MHz-es frekvenciasáv két részből tevődik össze, az alsó sávra (3400–3600 MHz) másfél évtizeddel ezelőtt már volt egy árverés, akkor öt cég nyerte frekvenciahasználati jogot. Ez a sáv keskenysávú pont-multipont mikrohullámú eszközök üzemeltetésére alkalmas. Az öt nyertesből már csak három szolgáltatónak, az Antenna Hungáriának, a GTS-nek és az Invitelnek működik az erre épített rendszere. Mivel az engedélyek júliusban lejárnak, a mostani árverésen újraértékesítik a sávot. Az árverésen természetesen az eddigi használók is indulhattak volna.

„A 3400-3800 MHz-es sávok az elmúlt időben felértékelődtek, és lényegében mint újabb mobilsávokra tekinthetünk rájuk, melyeken be lehet vezetni a legújabb LTE-technológiát. Ennek megfelelően 5 MHz-es blokkokat képeztünk, és ebből tudnak további 4G-s frekvenciát elnyerni a szolgáltatók. Mint hatóság nem kötjük meg, hogy az operátorok milyen szolgáltatásra és milyen technológián akarják a frekvenciákat használni. Csak azt mondjuk meg, hogy milyen műszaki paraméterek között kell maradni a felhasználással. Ha ezt teljesítik a szolgáltatók, akkora saját műszaki döntésük és üzleti modelljük alapján határozhatnak a sávhasználatról” – mondta lapunknak adott interjújában Vári Péter az árverésen indulók lehetőségeiről.

Az elnyert blokkokat a szolgáltatók felhasználhatják például kapacitásbővítésre, esetleg kombinálva a korábban megvásárolt más frekvenciákkal, például az 1800 MHz-cel. Ebben a spektrumtartományban közel 400 MHz áll rendelkezésre, a korábbi 800 MHz-es tartományban összesen 2×30 MHz volt szabad, amiből 2×10 MHz-es blokkokat nyerhettek el a szolgáltatók. A magasabb frekvenciák esetében általában jóval nagyobb a rendelkezésre álló sávszélesség…[Bitport.hu]”

Forrás:
NMHH: A Digi és a Vodafone jelentkezett a 3400–3800 MHz-es sávért; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság; 2016. május 12.
Még a korábbi frekvenciákkal sem kezdett semmit, de újra pályázik a DIGI; Sági Gyöngyi; Bitport.hu; 2016. május 13.
Lásd még: Nyilvánosak a 3400-3800 MHz frekvenciasáv árverésidokumentáció-tervezetéről megtartott konzultáció szakmai anyagai; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság; 2016. március 31.