Skip to main content
információ rövidenközigazgatási informatika

Mobiltelefonos jogosítvány, adóügyi informatika, Észtország – nemzetközi sajtószemle

Szerző: 2016. május 17.No Comments

Jogosítvány mobiltelefonon
A mobiltelefonok adta lehetőségek az élet minden területét átalakítják. Ennek egyik jele, hogy több országban is kísérleteznek azzal, hogy a vezetői jogosítvány szerepét a mobiltelefonra telepített kisalkalmazás vegye át. Angliában kísérletileg az iOS ökoszisztémára, és az Apple Wallet szolgáltatására – alapozva alakítanak ki egy megoldást. Iowában a közlekedési hatóságon belül folynak a kísérletek. Itt már azon gondolkoznak, hogy a mobiltelefonos azonosítást a közigazgatás más területeire is kiterjesztik.
End of the plastic photocard? Soon you’ll be able to store your driving licence on your iPhone
Are states speeding toward mobile driver licenses?

Informatika a jobb adóigazgatásért
Az OECD frissen elérhető kiadványa a most megjelenő informatikai megoldások lehetséges adóügyi felhasználásáról szól, például a nagy adatok (big data) alkalmazásáról. De szó van a portálokról is. A könyvet bárki elolvashatja, de csak előfizetők (pl. nagy könyvtárak) tudják letölteni és kimásolni egyes részeit.
Technologies for Better Tax Administration. A Practical Guide for Revenue Bodies

Miért nem alakított ki Észtország Kormányzati Digitális Szervezetet?
A kérdéshez tudni kell, hogy Észtországot az Egyesült Királyság gyakorlatával vetik össze itt össze. Az angol Government Digital Service (GDS), amely sok ország (pl. Egyesült Államok) számára követendő példa, a közigazgatás digitális átalakításáért felelős azon szervezet, amely kifejezetten a közigazgatáson (Miniszterelnöki Hivatal) belül jött létre. Siim Sikkut, az észtországi Miniszterelnöki Hivatal digitális tanácsadója elmondja az interjúban, hogy kifejezetten külső fejlesztőkkel dolgoznak, aztán átveszik az eredményterméket, ilyen módon segítik az észt informatikai ipart felnőni. A „kormányzat mint kísérleti terep” elvét követeik. Érdekes, vonzó ötletekkel rendelkező magáncégek kifejleszthetik elgondolásaikat a közigazgatás számára. A következő lépés azonban már a világpiac.
Ami a közigazgatási informatika irányítását illeti: minden közigazgatási szervezet vezetője a maga digitális ura. Ő dönt arról, hogy mit csinálnak, de a közigazgatás informatikai vezetője a költségvetésen keresztül kontrollálja a történéseket.
2017-ben az észt digitális kormányzat megújítására készülnek a proaktív ügyfélközpontúság jegyében
Why Estonia hasn’t built a government digital service
Észt hír az is, hogy az észt pénzügyminisztérium jelenleg futó közbeszerzési tenderfelhívása szerint szolgáltatót keresnek az észt közigazgatás (beleértve a helyi önkormányzatokat és a térinformatikát) portál infrastruktúrájának működtetésére – hosztolás, fenntartás és támogatás. A szerződés időtartama három év, értéke 300 ezer euró. Az infrastruktúra elemei nyílt forráskódúak.
Estonian finance ministry seeks OSS service provider