Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Az olasz hadsereg a nyílt forráskódú LibreOffice-ra vált

Szerző: 2016. május 16.No Comments

„A hadügyminisztérium 26-29 millió euró megtakarítását várja attól, hogy 2020-ra 100 ezer asztali gépen a nyílt forráskódú LibreOffice-ra cseréli le a Microsoft Office szoftvereket. A maga nemében ez lesz a legnagyobb európai projektum. Az előzetes hatástanulmányok és a felhasználói igények felmérése után, most a képzési tananyagokat dolgozzák ki. Eközben 5000 munkaállomáson már probléma nélkül LiibreOffice-ra cserélték a Microsft Office-t. A folyamat szorosan követi a The Document Foundation előírásait (LibreOffice Migration Protocol). Nem előzmények nélkül való ez az átállás. A LibreUmbria projektum keretében Umbria tartomány közigazgatási egységeiben asztali gépek ezrein váltották LibreOffice-ra.

Mivel indokolják a váltást?

  • Az olasz e-közigazgatási törvény szerint, ha egyformán megfelenek a feladatnak, akkor a nyílt forráskódú szoftver előnyben részesítendő a tulajdonosi szoftverrel szemben;
  • az ODF-formátum (nyílt dokumentum formátum) használata hosszú távra garantálja az interoperabilitást, és a kormányzat nem fog függeni a szoftverszállítóktól;
  • az Egyesült Királysághoz hasonlóan az ODF-formátum használata csökkenti a költségeket és növeli a hatékonyságot.

Forrás:
26-29 millió eurót tervez spórolni az olasz hadsereg a LibreOffice-ra váltással; HUP.hu; 2016. május 12.
Italian military to save 26-29 million Euro by migrating to LibreOffice; Adrian Offerman; Joinup, Open source observatory; Európai Bizottság; 2016. május 9.
Lásd még: Priority to Open Source in the Italian Code for Digital Administration; Joinup; Európai Bizottság; 2012. augusztus 27.
The Document Foundation és The Document Foundation (Wikipédia)