Skip to main content
közigazgatási informatika

Kiválthatja az okmányokat az okostelefon

Szerző: 2016. május 22.No Comments

„Egy új alkalmazás segítségével helyettesíthetők a különböző hivatalos iratok.

Az Osztrák Állami Nyomda (OeSD) által kifejlesztett My Identity App (MIA) segítségével az okostelefonok a jövőben helyettesíthetik a jogosítványt, az útlevelet, a személyi igazolványt, a társadalombiztosítási kártyát és különböző más okmányokat. A különböző digitális igazolványokat nem az okostelefonon tárolják, hanem az adott ország magas biztonságú szerverén és az érintett személyek hozzájárulásával, egy titkosított kapcsolaton keresztül lehet elérni azokat. Így akkor is biztonságban vannak a személyes adatok, ha valaki elveszíti a készülékét, vagy ellopják azt.

Az Osztrák Állami Nyomda tavaly novemberben mutatta be a megoldást, amely azóta felkeltette az amerikai AAMVA [American Association of Motor Vehicle Administrators] hivatal [Valójában az érintett hivatalok non-profit egyesülete. Szerk.] érdeklődését is. A rendszer azért érdekes az amerikai hivatalok számára, mert jelenleg az USA-ban minden szövetségi állam saját jogosítványt állít ki, amelyek teljesen különböznek egymástól. Ezért az adott államokon kívül komoly kihívást jelent a regionális hivatalnokok számára a személyazonosságok megállapítása. A MIA megoldást jelenthetne erre a problémára. Emellett két európai uniós állam és egy afrikai ország is tervezi az alkalmazás bevezetését.

Az adatvédelemre kiemelten figyeltek a fejlesztők. A felhasználók korlátozhatják az átadandó adatok számát, például meghatározhatják, hogy csak a nevüket és a születési időpontjukat adják tovább. A MIA alkalmazáson keresztül továbbított fotókat szteganográfiával védik. Herbert Meixner, az Osztrák Állami Nyomda e-kormányzati megoldásokért felelős projektmenedzsere kiemelte, hogy az igazolvány-adatok védelme okostelefon-specifikus biztonsági koncepciót igényel. Ezért fejlesztettek ki egy technológiafüggetlen digitális megoldást az állami személyazonosító dokumentumokhoz. Ennél a megoldásnál a biztonságot nem a hardver, hanem az alkalmazott eljárás biztosítja.”

Forrás:
Kiválthatja az okmányokat az okostelefon; SG.hu; 2016. május 22.