Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

„Magasan megfelel” az Európai Statisztikai Hivatalnak a KSH

Szerző: 2016. május 25.No Comments

„Az európai auditon a magyar statisztikai hivatal magas szinten megfelelt – ezt Vukovich Gabriella, a KSH elnöke ismertette háttérbeszélgetésen hétfőn Budapesten.

Elmondta: 2015 nyarán az Európai Bizottság által kiválasztott háromtagú csapat ellenőrizte a KSH-t. Az audit eredménye szerint – amelyen minden európai statisztikai hivatal megfelelt – a KSH magas szinten megfelel az Európai Statisztikai Hivatal által támasztott követelményeknek.

Kiemelte: az auditáló csoport megállapítása szerint a hivatal pártatlanul, függetlenül működik, elkötelezett az objektivitás iránt, és megfelelően felkészült az európai standardok alkalmazására. Ezeknek az értékeknek az érvényesülését belső stratégiák és irányelvek kiterjedt köre támogatja. A KSH technikai infrastruktúrája fejlett, és a hivatalban erős az elkötelezettség a nemzetközi együttműködések iránt – mondta Vukovich Gabriella.

Az audit jelentés egy értékelési sorozat része, amelynek célja, hogy értékelje a nemzeti statisztikai hivatalok (NSH) és az Európai Statisztikai Rendszer (ESR) Európai Statisztika Gyakorlati Kódexének való megfelelését – ismertette a KSH elnöke.

A tavaly május 4. és 8. között zajlott magyar audit során az auditorok 17 ajánlást fogalmaztak meg egyebek között a felhasználó orientáltsággal kapcsolatban, mivel a statisztikai adatokat felhasználók száma folyamatosan nő és a típusuk is változik. Ezért a KSH a felhasználók még szélesebb körével folytatott párbeszédre törekszik, és folyamatosan fejleszti a honlapját – mondta az elnök.

Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese arról számolt be, hogy a tízévente tartott népszámlálások között félidőben úgynevezett mikrocenzusokat tartanak, erre idén ősszel kerül sor. Kiemelte: ez 10 százalékos mintán alapul majd, ami példátlanul nagynak számít. A 3300 magyar település döntő hányada benne lesz, így a népszámlálással jól összevethető adatokat eredményez majd.

Megjegyezte, hogy az adatfelvételt az idén teljesen elektronizálják, azaz az összeírók laptoppal vagy tablettel mennek a kiválasztott címre. A mikrocenzus során adatokat gyűjtenek majd egyebek közt a nemzetközi migrációról, a fogyatékkal élők helyzetéről, vagy a foglalkozások presztízséről is, amire utoljára a nyolcvanas években volt példa.”

Forrás:
„Magasan megfelel” az Európai Statisztikai Hivatalnak a KSH; Híradó.hu/MTI; 2016. május 23.