Skip to main content
gazdaság

Elavult a hazai vállalkozások számlázási gyakorlata

Szerző: 2016. május 29.No Comments

„Egy friss kutatás eredményei meglehetősen gyászos képet festenek a hazai vállalkozások számlakezelési módszeréről.

A GKI Digital és a Xerox Magyarország közös kutatása azt vizsgálta, miként járnak el a legnagyobb magyarországi cégek a számlák kezelésekor. Kiderült, a nagyvállalatok között is nagyítóval kell keresni azokat, amelyek kihasználják a technológia nyújtotta lehetőségeket. A megkérdezettek többségénél viszont kis túlzással középkori állapotok uralkodnak, amin nem is nagyon akarnak változtani.

Ej, ráérünk arra még!
Hiába tenné gyorsabbá, átláthatóbbá és nem utolsó sorban olcsóbbá az ügymenetet az elektronikus számlázás, ha Magyarországon alig használják ezt a lehetőséget. A kutatásba bevont 180, legalább 5 milliárd forintnyi éves árbevétellel rendelkező cégeknél mindössze egy százalékot tesz ki az elektronikus formában beérkező számlák aránya. De házon belül sincs miért büszkélkedni, hiszen a legtöbb helyen a kézzel iktatott dokumentumok és úgy általában a humán erőforrás dominanciája a bevett gyakorlat.

Ezzel párhuzamosan igény sem mutatkozik a fejlődésre. Az elektronikus megoldások bevezetését csupán a megkérdezettek 12 százaléka tervezi az elkövetkező 1-2 évben, főleg azok a cégek, ahol jelenleg kizárólag manuálisan zajlik a számlafeldolgozás. A cégek bő kétharmada egyelőre nem akar nyitni a digitalizáció felé. Vagy egyáltalán nem akarnak változtatni a napi gyakorlaton, vagy a jelenlegi rendszereik továbbfejlesztésével számolnak. Az elektronikus megoldásokra való áttérést tulajdonosi döntéssel, a beruházási költségek nagyságával, illetve azzal az indokkal utasítják el, hogy az új struktúra nem feltétlenül javítana a számlázások hatékonyságán.

Vannak pozitívumok is
A lassan vagy sehogy nem fejlesztő cégek túlsúlya ellenére azért vannak pozitívumok is az itthoni gyakorlatban. Ugyan a számlák feldolgozása a legnagyobb cégeknél akár több hetet is igénybe vehet, de a pénzügyi teljesítés jellemzően a határidők betartása mellett történik. Ebből a szempontból szintén a legnagyobbak állnak a legrosszabbul, náluk még továbbra is „divat” lejárat után fizetni a partnereknek.

A kutatásba bevont cégek közel kétharmada kizárólag emberi feldolgozással iktatja, kezeli a számlákat. Alig 2 százalékot tett ki azon vállalatok köre, ahol teljes mértékben elektronikus számlafeldolgozó rendszert használnak. Haladás abban mutatkozik, hogy a megkérdezett vállalatok egyharmada részben elektronikus megoldásokat is igénybe vesz a kézi iktatás megtartása mellett.

A mezőgazdaságban és az iparban szinte dominál a humán munka ezen a területen, míg a kereskedelemben közel fele-fele az aránya az elektronikus és a kézi feldolgozásnak. A vendéglátás, szállítás, raktározás és egyéb szolgáltatások esetében viszont az átlagnál magasabb a digitalizáció a számlakezelésben.”

Forrás:
A múltban ragadt a hazai számlázási gyakorlat; Bitport.hu; 2016. május 23.